Otišla je i voljena doktorka

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaJelisaveta Glinka
Jelisaveta Glinka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na spisku putnika ruskog aviona Tu-154, koji se juče ujutru, na putu za Siriju, srušio u Crno more, bila je i Jelisaveta Glinka, poznatija u narodu kao Doktorka Liza. Bila je toliko voljena u Rusiji da su o njoj govorili da je „sveta“.

Ona nije znala za „tuđu decu“ i „tuđu nesreću“. Pomagala je svima kojima je pomoć bila potrebna — beskućnicima, teško bolesnima, usamljenima, napuštenima. Najslabija je bila na decu. Spasavala je živote, čak i pod mecima, na ratnim žarištima.

Spasioci u potrazi za telima poginulih u padu aviona Tu-154 u Crnom moru. - Sputnik Srbija
IZ MINUTA U MINUT FSB: Nema naznake terorističkog napada u padu aviona

„Meni je veoma teško da gledam ubijenu i ranjenu decu u Donbasu, ubijenu i ranjenu decu u Siriji“, govorila je.

U Siriju se i ovog puta uputila sa istom misijom — da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nosila je humanitarnu pomoć, bili su to medikamenti za univerzitetsku bolnicu u Latakiji, pre svega, lekovi za onkologiju, za novorođenčad, i potrošna sredstva za medicinsku opremu u kojima se oskudevalo zbog sankcija i rata.

Poslednji put šira javnost imala je priliku da je vidi pre dve nedelje, kada ju je ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao državnom nagradom za izuzetna dostignuća u oblasti dobrotvornog rada i ljudskih prava.

„Sutra letim u Donjeck, a odatle u Siriju. Takođe, kao i desetine drugih dobrovoljaca. Mi nikada ne znamo da li ćemo se vratiti živi. Rat — to je pakao na zemlji. Ja znam o čemu govorim. Ali, mi smo uvereni da su dobrota, saosećanje i milosrđe jači od oružja“, rekla je tada, kao da je predosećala.

Bila je čovek od akcije, naizgled krhka, ali hrabra, energična, samopožrtvovana i puna saosećanja. Nije očekivala nagrade i zahvalnice, nije sudila drugima. Prosto, spasavala je sve — od bolesti, bola, hladnoće, smrti.

Cveće u znak sećanja na poginule u zgradi Akademskog ansambla pesme i igre ruske vojske „Aleksandrov“ u Moskvi. Avion Ministarstva odbrane Rusije Tu-154 u kome su se nalazili članovi ansambla srušio se nakon poletanja iz Sočija. - Sputnik Srbija
Sputnjik na mestu tuge i bola — odatle su krenuli „aleksandrovci“ (foto, video)

Uvek je bila iznad političkih sukoba, nalazila je zajednički jezik sa svima, imajući za glavni cilj da pomogne onima kojima je pomoć preko potrebna.

Voleli su je i poštovali svi — aktivisti za zaštitu ljudskih prava, stručnjaci u medicinskim krugovima, njeni štićenici, saradnici fonda „Pravedna pomoć“, koju je ona osnovala, novinari i celokupna javnost.

Rođena je 20. februara 1962. godine u Moskvi. Imala je dvostruko medicinsko obrazovanje — završila je Drugi moskovski medicinski fakultet, smer za dečiju reanimatologiju i anesteziologiju, a zatim i Koledž Dartmut u SAD, odsek za palijativnu medicinu (briga za smrtno bolesne).

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaJelisaveta Glinka
Jelisaveta Glinka - Sputnik Srbija
Jelisaveta Glinka

Bila je udata za američkog advokata ruskog porekla Gleba Glinku sa kojim ima tri sina, a jedan od njih je usvojen.  Posle venčanja, 1986. godine, preselila se u SAD gde je nastavila školovanje. Iako je mogla da ima uspešnu karijeru u Americi, ona je želela da se vrati u svoju zemlju i da pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

Jedno vreme živela je i u Ukrajini, gde je radila u onkološkom centru Kijeva i gde je organizovala službu za palijativnu pomoć i prve „hospise“ — ustanove u kojima se ukazuje besplatna medicinska i psihološka pomoć, bolesnicima koji boluju od neizlečivih bolesti.

Čovek pali sveću ispred zgrade ansambla Aleksandrov u Moskvi - Sputnik Srbija
Stradao je najlepši simbol uspravljene i moćne Rusije

Nakon što joj se razbolela majka, 2007. godine vratila se u Moskvu, gde je osnovala svoj fond „Pravedna pomoć“, a takođe je radila i na otvaranju „hospisa“.

Otkad je počeo konflikt na istoku Ukrajine Doktorka Liza je redovno posećivala Donbas u humanitarnim misijama, donosila lekove i hranu bolnicama, evakuisala bolesnu i ranjenu decu. Veliki broj dece sa roditeljima ona je pratila na besplatno lečenje u ruske medicinske ustanove. A, onda je usledila i Sirija.

„Narod Donbasa nikada neće zaboraviti ono što je Doktorka Liza uradila za decu regiona“, rekao je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

U Rusiji je danas objavljen Dan žalosti. Rusi oplakuju sve žrtve te nesreće, a bilo ih je 92. U avionu su bili skoro ceo hor čuvenog ansambla ruske armije „Aleksandrov“ — njih 64, članovi posade, ruski novinari, predstavnici Ministarstva odbrane Rusije i doktorka Liza.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odlučio je da jednu od vojnih medicinskih ustanova nazove po doktorki Jelisaveti Glinki. Istu nameru ima i lider Čečenije Ramzan Kadirov. Gubernator Jekaterinburga Jevgenij Rojzman je obećao da će jedan „hospis“ nazvati po njoj — fond Doktorke Lize je finansijski pomogao da on bude otvoren.

Zbog dela kakve je činila Rusi je nazivaju i „najvećim filantropom zemlje“. Kao takvu će je i pamtiti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala