Srbija je uz Srebrenicu i Republiku Srpsku

© mladengrujicic.comSlika Mladena Grujičića na bilbordu u Srebrenici.
Slika Mladena Grujičića na bilbordu u Srebrenici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila je danas u Srebrenici da posle ružne prošlosti u kojoj se rušilo sada dolazi vreme kada treba zajedno da gradimo.
Grafit Srebrenica - Sputnik Srbija
Srebrenica i Stolac distrikti, poput Brčkog?

„Mislim da smo nekako u prošlosti svi, jedni i drugi, pokazivali da možemo i da rušimo, ali sam sad sigurna da i te kako možemo mnogo toga zajedno da gradimo zajedničkim snagama i da možemo da ostavimo budućim generacijama ono što ovde budemo napravili“, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Srebrenici.

Ona je posle sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem, na kojem su razmatrani projekti koji će biti finansirani donacijom Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra, rekla da će biti izgrađen vrtić, rekonstruisana centralna ulica i napravljena proizvodna hala u industrijskoj zoni.

Ona je dodala da je na tom sastanku razgovarano i o novim projektima u Srebrenici koji bi mogli zajedno da budu realizovani.

„Ovo je dokaz naše saradnje, Srbija je uz Srebrenicu i uz Republiku Srpsku. Isto tako, bez stabilnosti koja mora da postoji u Srebrenici, RS, Srbiji i BiH, nema ni stabilnosti celog regiona“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će se obdanište i saobraćajnica raditi već naredne godine.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Srebrenica — opet su im Srbi za sve krivi

„Vlada Srbije će razgovarati i o novim projektima, naš sledeći sastanak će biti već krajem decembra najverovatnije u Beogradu, gde ćemo napraviti presek stanja“, dodala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će izgradnja obdaništa početi najkasnije krajem marta ili početkom aprila, kao i da će taj objekat moći da primi 190 mališana.

Grujičić je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na podršci Srebrenici, kao i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, koja je, kako kaže, došla u Srebrenicu da predoči sve što Srbija želi da pomogne.

„Srbija je stala iza nas i građani Srebrenice mogu da računaju na svaku vrstu pomoći Srbije. Na nama je da izađemo sa kvalitetnim planovima i projektima, a oni, kako su rekli, neće se oglušiti o naše zahteve i pomoći će nam“, naveo je Grujičić.

On je poručio da „ovaj narod ovde ima na koga da računa i da će ovde biti bolji život za sve“.

Grujičić je dodao da će opština uraditi sve sa svoje strane da ubrza realizaciju projekata.

Bilo referenduma ili ne, Srebrenica ne ide iz Srpske (audio)

Vlada Srbije je donela 11. novembra 2015. godine Zaključak o finansijskoj pomoći Opštini Srebrenici.

Od ukupne vrednosti od pet miliona evra, dva miliona evra uplaćeno je kao direktna budžetska pomoć, dok je tri miliona evra predviđeno za zajedničke infrastrukturne projekte u toj opštini.

Mihajlovićeva je rekla da je napravljena tačna dinamika kada su u pitanju građevinska dozvola i glavni projekat za obdanište i dodala da će se tačna cena gradnje obdaništa znati do 15. januara, kada kompletno bude gotov glavni projekat.

„Građevinska dozvola bi morala da bude do 15. februara, a raspisivanje javnog poziva do 15. februara i najkasnije početak gradnje krajem marta ili početkom aprila“, precizirala je Mihajlovićeva i izrazila očekivanje da će obdanište biti završeno polovinom naredne godine.

Ona je kazala da će biti urađen i projekat za izgradnju mosta na Perućcu i istakla da je predložila da odmah počnu da se rade projekti čija je izrada već gotova.

„Evo danas su sa mnom ljudi koji su najbolji u onome što rade, tu su projektanti, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP, direktor Puteva Srbije i drugi. Svi smo tu da pomognemo“, navela je Mihajlovićeva.

Alija Izetbegović - Sputnik Srbija
Srebrenica — najveća perionica novca na Balkanu

Prema njenim rečima, na sastanku sa Grujičićem razgovarala je i o rešavanju pitanja dugovanja hidroelektrane Bajina Bašta Opštini Srebrenici za naknadu za potopljeno zemljište, koja nije plaćana u prethodnih više od 20 godina.

Mihajlovićeva je najavila da će već sledeće nedelje sa direktorom EPS-a organizovati sastanak na kojem će se razgovarati na koji bi način taj dug, koji nije mali, mogao postepeno da se vraća.

Ona je napomenula da će se videti da li će to biti u novcu ili kroz određene projekte koji su Srebrenici potrebni.

Grujičić je rekao da se nije odustalo od izrade projekata za izgradnju mosta na Perućcu, što bi takođe bio jedan od projekata koji bi mogao da bude realizovan zajedno sa Srbijom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala