Ko će sesti u Nušićevu stolicu?

© Narodno pozorišteNarodno pozorište u Beogradu
Narodno pozorište u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovaj Upravni odbor nema mandat da kažnjava, niti da utvrđuje krivce, već da raspiše konkurs i da izabere upravnika Narodnog pozorišta, kaže predsednik novog UO Aleksandar Gatalica.

„Nemam svog kandidata. Imam samo foto-robot onoga za koga bih voleo da sedne u stolicu upravnika Narodnog pozorišta. On po umetničkom kapacitetu mora da liči na Nušića, da razume duh Narodnog pozorišta i da bude dobar menadžer. Što se tiče broja kandidata, nemam predstavu o tome koliko ih može biti. Mada, po mom dosadašnjem pozorišnom iskustvu, ne mogu da zamislim da ih je više od 10, 12, mislim na one koji se uklapaju u taj foto-robot. A kada bi se i polovina takvih javila, ja bih bio srećan predsednik Upravnog odbora“, kaže Aleksanadar Gatalica za Sputnjik, povodom konkursa za prvog čoveka nacionalnog teatra koji je novoformirani UO, na čijem je čelu, raspisao 1. decembra.

Narodno pozorište u Beogradu - Sputnik Srbija
Publika od krize „pobegla“ u pozorišta

Na pitanje da li će konkurs staviti tačku na dugogodišnju neuspelu priču o imenovanju upravnika teatarske kuće na Trgu republike, predsednik UO, uz duhovitu opasku da jeste Gatalica ali da ne može baš da „svevidi“ budućnost, objašnjava da veruje da će se ta duga priča zaista okončati.

„To, naravno, zavisi od mnogo toga, ali siguran sam da će konkurs uspeti. Osnivač kuće, Upravni odbor i, rekao bih, sve strukture Narodnog pozorišta, spremne su na to da se v.d. stanje okonča i da se Narodno pozorište uvede, pa moglo bi se čak reći, u legalne tokove poslovanja.“

Predsednika UO Narodnog pozorišta podsetili smo da je javnost s pažnjom pratila situaciju u ovoj kući poslednjih godina, pre svega zbog nekoliko poništenih konkursa za upravnika. Posebno interesovanje javnosti izazvao je poslednji konkurs koji je ostao nedorečen, budući da je kandidat kog je izabrao prethodni UO prošao Ministarstvo kulture, došao na Vladu, ali se ni na jednoj sednici nije našao na dnevnom redu. Umesto toga raspisan je novi konkurs. Na pitanje šta je sa prethodnim konkursom i u kakvom je statusu sada kandidat koji zvanično nije odbijen, Aleksandar Gatalica odgovara:

„Što se tiče poslednjeg konkursa, vrlo smo predano tražili podatke, ne samo o poslednjem konkursu već i o svim prethodnim neuspelim konkursima, sa naročitim akcentom na poslednjem. Tražio sam to kao predsednik UO, ali i kao prijatelj kuće, kao prijatelj onih koji su učestvovali u tom poslednjem konkursu. Kao čovek koji je bio žrtva sličnih stvari koje su ostavile neku vrstu nervoze kod mene, mogu čak kazati i traumu, ljudski razumem sve ono što se dešavalo. Pravni odgovor koji smo dobili je da je konkurs pravno okončan, po svim pravnim regulama. Dobili smo to i napismeno od Ministarstva. Mi više od toga nismo mogli da tražimo. Ponoviću ono što sam već nekoliko puta rekao: ovaj Upravni odbor nema mandat da kažnjava, niti da utvrđuje krivce, već da raspiše konkurs i da izabere upravnika. Mi dalje možemo da se krećemo samo po onome što su zakonski okviri. A po zakonskim okvirima konkurs je okončan. Ono što se od nas očekivalo je da u najkraćem roku raspišemo konkurs za upravnika, da ne produžavamo to već predugo v.d. stanje. Za samo devet dana od prvog do poslednjeg sastanka UO, usvojili smo završni račun za prošlu godinu i izmenili Statut koji je u svim tačkama usaglašen sa novim Zakonom o kulturi. Na osnovu novog Statuta, mi smo 1. decembra raspisali konkurs za upravnika. Rok za prijave je 15 dana, a prispele prijave ćemo najverovatnije otvoriti 21. decembra.

Tatjana Mandić Rigonat - Sputnik Srbija
Tatjana Mandić Rigonat: Skandalozno je ćutanje Vlade

A da li je ova formalno-pravno čista situacija i na moralnom planu čista, i da li predsednik UO strahuje da će mogući kandidati, s obzirom na iskustvo prethodnog konkursa, možda sa zazorom konkurisati, budući da neće biti sasvim sigurni kakva je njihova dalja sudbina?

„Mislim da se ne konkuriše sa zazorom“, jasan je Gatalica. „Podsećam da je konkurs raspisan za prvo upravničko mesto u teatrima ove zemlje. Očekujemo veoma iskusne i veoma ozbiljne ljude. A takvi neće dati prijavu sa zazorom. Konkurs je otvoren za sve koji smatraju da ispunjavaju uslove i imaju lične kvalitete, menadžerske, umetničke, i imaju plan šta da urade sa nacionalnim teatrom u sledeće četiri godine, u koje ulazi i 150-godišnjica ovog teatra. Želim da ohrabrim sve ljude iz kuće i izvan nje da razmisle da li su oni osoba koja bi trebalo da sedne u Nušićevu stolicu.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala