Vučić: Mnogo toga je pred nama, ali napredujemo

Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izveštaj EK o napretku Srbije ka EU u dobroj meri realističan i ozbiljno sastavljen, te da je za nas veoma važno što u gotovo u svim poglavljima ostvarujemo napredak.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, rekao da ne mora da se saglasi sa svakom stvari koja je napisana u Izveštaju, ali da je i to normalno.

Kako je rekao, važno je i da se visoko ocenjuje naša politička uloga u regionu, kao i u migrantskoj krizi: „Ono što je za nas od najvišeg značaja je to da i EU i Svetska banka prepoznaju odlične rezultate srpske ekonomije. I u izveštaju kažu da je rast veći od očekivanog i da imamo ogroman broj investitora zahvaljujući boljem i promenjenom poslovnom ambijentu“, rekao je Vučić.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han - Sputnik Srbija
Han: Srbija napravila važne korake napred

Predsednik Vlade je dodao da je pred našom zemljom da uradi još mnogo toga, da učini pravosuđe efikasnjim, da nema predmeta koji će stajati godinama…

Kada je reč o Poglavlju 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), premijer Vučić je rekao da je video primedbe u vezi sa saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom u slučaju zahteva za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke, kao i analizu odnosa Srbije sa SAD, Rusijom i Kinom.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji na novčanoj pomoći koja je stigla u našu zemlju tokom poplava 2014, ali i znanju koje je preneto našim državnim činovnicima.

„To je za nas jednako važno kao i novac“, rekao je Vučić.

Mnogi jedva čekaju da kažu nešto protiv EU, rekao je Vučić, dodajući da se i on otvoreno borio protiv onoga što je smatrao nepravdom, ali da bi bilo nekorektno da se ne kaže koliko je EU učinila u Srbiji i koliko naša zemlja od nje očekuje.

„Srbija je na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva i za to ćemo se boriti, jer hoćemo da budemo deo najboljih i da nam napreduje ekonomija“, rekao je Vučić.

On je kao primer naveo da bi Srbija, da je kojim slučajem imala na raspolaganju fondove kao Bugarska, da bi u 2016. rast bio ne 2,8 ili 2,9 odsto, već pet odsto.

Predsednički kandidat Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer. - Sputnik Srbija
Hofer za Sputnjik: Dobri odnosi s Rusijom ne smeju biti prepreka Srbiji ka EU

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da očekuje pomake u budućnosti, poručivši da ne valja ništa što se ostavlja „zaleđeno“ i nerešeno, jer će onda to ostati na našoj deci da rešavaju. Premijer je dodao i da je Srbija lojalan partner Evropskoj uniji i da je uveren da mnogi predstavnici različitih EU zemalja u to mogu da se uvere.

„Pred nama je težak posao. Nadam se brzom otvaranju poglavlja, a da posle toga određena i zatvorimo. Ali potpuno sam siguran da Srbija brzo i nedvosmisleno korača na svom evropskom putu ka punopravnom članstvu u EU“, zaključio je Vučić.

Srbija je već drugačija zemlja, računamo na pomoć EU

Srbija je već drugačija zemlja nego što je bila, drugačija po školama, bolnicama, putevima, ali ostaje još mnogo toga da promenimo kod sebe, u čemu i dalje računamo na pomoć Evropske unije, izjavio je Vučić.

Upitan da li će nam nedostajati ocene i sugestije EK, s obzirom na to da će naredni izveštaj biti u proleće 2018, a ne iduće godine, Vučić je naveo da ćemo mi u suštini i dalje imati izveštaje, ali da oni neće biti na ovaj način predstavljani.

„Mi ćemo da imamo izveštaj, šef delegacije EU je redovan gost na sednicama vlade, gde analiziramo šta smo napravili, a šta još nismo. Izveštaj neće biti ovako publikovan, ali to ništa ne menja u našim odnosima, jer mi moramo sve naše poslove da završimo do 2018“, poručio je Vučić.

Poljoprivreda - Sputnik Srbija
Hrana za Evropu, a šta će jesti Srbija

Ne vidim kakve veze ima Jedinstvena Rusija…

Premijer Vučić je izrazio nedoumicu u vezi s pojedinim ocenama iz izveštaja Evropske komisije, navodeći kao primer deo koji se odnosi na Poglavlje 31, a u kojem se spominje saradnja Srpske napredne stranke i stranke Jedinstvena Rusija.

„Video sam analizu naših odnosa sa SAD, Rusijom, Kinom… U odnosima s Rusijom nisam sasvim razumeo zašto se govori o sporazumima koje ima SNS sa Jedinstvenom Rusijom i ne vidim kakve to veze ima sa analizom državne politike“, primetio je Vučić i dodao da, svejedno, prihvata i to, „jer nije dat poseban vrednosni sud“, a da prihvata i taj vrednosni sud.

Mnogo je, međutim, važnija poruka zahvalnosti Uniji koja, kako je ocenio, u teškim i kriznim situacija pomaže Srbiji.

„Zahvalnost svakako dugujemo, i posle poplava, ali i svake teške situacije i krize u koju smo upadali. Zahvalan sam građanima Evropske unije i to ne samo na novcu, već i na podršci koju nam pružaju“, poručio je premijer.

Davenport: Pohvale Srbiji koja ispunjava obećanja

Srbija je zabeležila održivi napredak na putu ka EU, što je i dovelo do otvaranja prva četiri poglavlja, a što potvrđuje strateški cilj Srbije da se približi Uniji, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Evropska komisija - Sputnik Srbija
Izveštaj iz Brisela: Srbija ide napred, ali...

Nakon što je srpskom premijeru Aleksandru Vučiću predao najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, Davenport je pohvalio Srbiju da ispunjava svoja obećanja:

„To potvrđuje strateški cilj Srbije da se približi EU, da je to konkretan cilj i pokazatelj toga da EU ispunjava svoja obećanja“, rekao je Davenport.

Naročito je pohvalio napore u uređenju javnog sektora, podršku privredi u vidu ambicioznih reformi, dolazak stranih investitora, a što je podržano, kako je rekao, reformom u vladavini prava i stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta.

On je naveo da EK naročito pohvaljuje napore koji su uloženi u unapređenju javne uprave, podrške privredi, ambicioznim reformama u tom pogledu, kao i dolazak novih investitora koji su privučeni boljim poslovnim ambijentom.

„To je podržano reformama u vladavini prava i stvaranjem novih radnih mesta, kao i izgledima za bolje plate“, rekao je Davenport.

On je naveo da je EU najveći partner po pitanju investicija i povoljnih zajmova, dodajući da EU investira i u omladinu Srbije, kojoj omogućava da studira u inostranstvu.

Davenport je rekao da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu, doprinosi miru i pomirenju i da će nastaviti sa tom ulogom, a to je, navodi, suštinsko načelo u EU koje gaji među partnerima.

Nenad Popović - Sputnik Srbija
Treba li nam EU gde bez kazne siluju decu

„Upravo zato treba ostati posvećen normalizaciji odnosa sa Kosovom“, rekao je Davenport.

Navodeći da je Srbija imala konstruktivnu ulogu u rešavanju migrantske krize, Davenport je najavio da će uskoro sa ministrom Aleksandrom Vulinom potpisati ugovor o dodatnoj finansijskoj pomoći EU.

On je rekao i da će EU podržavati reforme u Srbiji koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, navodeći da će EU stajati uz Srbiju ne samo u lepim već i u težim vremenima.

„Moja delegacija je spremna da podrži Srbiju na svaki mogući način da se sprovedu preporuke iz ovogodišnjeg izveštaja i da se ide korak dalje za ubuduće“, rekao je Davenport i dodao da će delegacije EU, kao što je radila u slučaju poplava, nastaviti da pruža sektorsku podršku Srbiji.

Do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport očekuje da do kraja godine budu otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

„Od prošlogodišnjeg izveštaja smo otvorili četiri poglavlja i očekujemo da do kraja godine budu otvorena naredna“, rekao je Davenport na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kosovo i Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija
Beogradski pašaluk — Srbija po meri Zapada

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom najnovijeg izveštaja EK o napretku Srbije, Davenport je naveo i da je Evropska komisija preporučila da se otvori poglavlje 5 o javnim nabavkama, a da je sada na zemljama članicama da se izjasne o tome.

„To je vrlo važno poglavlje, i to ne samo zbog transparentne i profesionalne prakse u javnim nabavkama, već i zbog važnosti koju to poglavlje ima u borbi protiv korupcije“, rekao je on.

Davenport je kazao i da će nastaviti vrlo intenzivan rad sa Vladom Srbije na implementaciji poglavlja 23 i 24 koja su otvorena u julu, ali i u drugim oblastima.

Srbija je od Evropske komisije dobila u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godini, kojim je konstatovan umeren, ali stabilan napredak naše zemlje, kako u okviru političkih, tako i ekonomskih kriterijuma.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala