Han: Srbija napravila važne korake napred

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertEvropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komesar Evropske unije za pregovore o proširenju Johanes Han ocenjuje da je Srbija napravila važne korake napred, koji su doveli do otvaranja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima, među kojima su ona koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

„Ukupan tempo pregovora o pristupanju biće u velikoj meri zasnovan na napretku u te dve oblasti“, dodao je Johanes Han.

Predstavljajući izveštaj o napretku Srbije pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu, Han je ponovio da je Srbija imala aktivnu i konstruktivnu ulogu u rešavanju posledica migracione krize, iako je i sama bila pogođena talasom migranata. Han je, odgovarajući na komentare poslanika, pohvalio sve zemlje Zapadnog Balkana za ostvareni napredak, ali i poručuje da se posebna pažnja u narednom periodu mora posvetiti ekonomskom razvoju.

On je kazao da je neophodno obratiti posebnu pažnju na ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, jer se radi o regionu sa visokom stopom nezaposlenosti, posebno mladih.

Prema njegovim rečima u regionu je prisutan značajan odliv mozgova, odlazak mladih, zbog čega je Berlinski proces posvetio posebnu pažnju pojačanoj saradnji u oblasti razmene mladih, i to ne samo studenata, već i zanatlija i preduzetnika. 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Srbija ka EU, bez sankcija Rusiji i priznanja Kosova

Ekonomski razvoj, kako je naglasio, jeste važan, jer samo taj razvoj može da ima podsticajni efekat za poboljšanje vladavine prava.

Han je naglasio da investitori neće doći ako nisu sigurni da funkcionišu pravosuđe i zakonodavstvo, što je bitno i pri donošenju odluke građana da se poslovno osamostale.

„Vidim pozitivan razvoj u svim zemljama regiona, ali i pojedine probleme. Međutim, ni ’Rim nije sagrađen u jednom danu‘. Postoje deficiti koji se ne smeju negirati“, dodao je on.

Han je posebno ukazao na poštovanje manjinskih prava, ističući da je to osnovni element pristupnih pregovora, gde je neophodno da se društva dalje razvijaju, pošto se ne radi samo o usvajanju zakona, već o njihovoj primeni. 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Dačić: EU da shvati — Srbija više ne reaguje na pritiske

Istovremeno je ukazao da EU mora da ojača vidljivost svojih investicija, jer je ona najveći donator u tom regionu, ali to građani često ne spoznaju.

Han je takođe naveo da će naredni izveštaj o napretku biti predstavljen 2018. godine, pošto je odlučeno da se promeni termin objavljivanja.

„Odlaganje objave sledećeg izveštaja ima veze sa planom da promenimo termin objavljivanja sa jeseni na proleće. Zbog toga će sledeći izveštaj biti podnet na proleće 2018. godine“, najavio je Han.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala