Vašington: Amerika spremna da odgovori na sajber-pretnje

Bela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će odgovoriti na pretnje u sajber-prostoru, ali ne nameravaju to da razmatraju u ovom trenutku, izjavio je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Mark Stroh povodom reportaže En-Bi-Sija o tome da je američka vojska navodno prodrla u rusku infrastrukturu i da je spremna da „izvede napad“.
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Moskva čeka reakciju Vašingtona na navode o sajber-napadu

„Predsednik je jasno dao do znanja da ćemo preduzeti mere da zaštitimo svoje interese, uključujući i one u sajber-prostoru, i učinićemo to na vreme i na onom mestu koje sami izaberemo. U skladu s praksom utvrđenom u prošlosti javnost ne treba da misli da će obavezno biti upoznata s tim kakve se mere preduzimaju i kakve će se mere preduzimati“, rekao je Stroh.

„Nećemo razgovarati o potencijalnom odgovoru, ali reći ću sledeće: neke odgovore ćete moći da vidite, a neke nećete“, dodao je predstavnik Bele kuće.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su spremne da omoguće da se predsednički izbori 8. novembra održe bezbedno i uverene su u svoju sposobnost da otkriju pokušaje inostranog mešanja u izborni proces.

Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
SAD legalizuju sajber-rat protiv Rusije

„Američko društvo i demokratija su otporni na inostrane pokušaje manipulacije javnim mnjenjem“, istakao je Stroh i podsetio na saopštenja Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD i direktora nacionalne obaveštajne službe u kojima je Rusija optužena da je pokušala da utiče na ishod izbora u Americi uz pomoć sajber-napada.

Specijalne službe, međutim, nisu predstavile dokaze za ovakve optužbe, ali su u više navrata nagoveštavale da Rusija podržava kandidaturu republikanca Donalda Trampa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je kasnije izjavio da tvrdnje da je Tramp favorit Moskve predstavljaju način političke borbe i manipulisanja javnim mnjenjem. Putin je dodao da će Moskva sarađivati s bilo kojim predsednikom kog izabere američki narod.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala