Klintonova — Tramp: Razmenjene teške optužbe

© AFP 2023 / Jason Connolly Hilari Klinton i Donald Tramp
Hilari Klinton i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republikanski kandidat Donald Tramp, koji je ovaj vikend izazvao pravi potres vulgarnim izjavama o ženama, rekao je sinoć u drugoj predsedničkoj debati da se radilo samo o „muškim pričama iz svlačionice“, i uzvratio žestokim optužbama na račun bivšeg predsednika Bila Klintona koji je, kako je rekao, bio daleko gori od njega.

Sučeljavanje je održano na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, a moderatori su bili novinari Si-En-Ena i Ej-Bi-Sija. 

Na početku druge debate, Hilari Klinton i Tramp nasmešili su se jedno drugom, ali nisu se tradicionalno rukovali, konstatuju mediji, navodeći da su na kraju stisnuli jedno drugom ruku.

Kandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidat demokrata Hilari Klinton - Sputnik Srbija
U raljama grehova — američka predizborna arena

Debata je gotovo odmah na svom početku ušla u raspravu o Trampovoj seksualnoj agresiji prema ženama. Trampu je, kako je rekao, neugodno zbog izjava, ali one su ipak samo „razgovori iz muške svlačionice“, prenosi N1.

On je naglasio da je ponašanje bivšeg predsednika Klintona prema ženama bilo gore od njegovog:

„Kod mene se radi o rečima, a kod njega o delima“.

„Čuli smo ga kako vređa žene. Čuli smo ga kako žene prema njihovom fizičkom izgledu svrstava po kategorijama od jedan od deset“, rekla je Hilari Klinton.

„Rekao je da ga video predstavlja u krivom svetlu, ali ja smatram da je jasno svima koji su ga čuli da snimak predstavlja Trampa upravo kakav jeste“, naglasila je ona.

Kada se radi o pitanju elektronske pošte Klintonove i korišćenju privatnog mejla dok je bila američka državna sekretarka, ona je kazala da je to bila greška, ali je naglasila da nikakav poverljivi materijal nije zbog toga završio u krivim rukama.

Tramp je na rekao da će, ako bude izabran, imenovati posebnog tužioca kako bi proveo istragu o Hilari Klinton jer je ona dovela u opasnost nacionalnu bezbednost.

„Dobro je da neko s temperamentom poput Donalda Trampa nije zadužen za sprovođenje zakona u našoj zemlji“, rekla je Klintonova, na što joj je Tramp odgovorio: „Jer biste bili u zatvoru“.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Da li je Tramp već izgubio izbore?

Klintonova je podsetila Trampa da mu sve više republikanca, zbog skandala sa video-snimkom, okreće leđa.

„Republikanci vas ostavljaju“, kazala mu je.

Ona je dodala da želi da njena zemlja bude otvorena prema muslimanima kao i prema svima drugima, i naglasila da su Trampove reči o zabrani ulaska muslimanima u SAD samo poklon Islamskoj državi.

Opasno je i kratkovido upustiti se u retoriku o muslimanima kakvu koristi Tramp, rekla je Klintonova.

Ona takođe tvrdi i da se Rusija odlučila, i da želi Trampa na mestu predsednika SAD.

Tramp je rekao da mu se ne sviđa sirijski predsednik Bašar el Asad ali da on „ubija Islamsku državu, zajedno s Rusijom i Iranom“.

Klintonova je takođe rekla da smatra da bi kopnene snage u Siriji bila ozbiljna greška, i da se nada da će Islamska država kada ona dođe na mesto predsednice, biti isterana iz Iraka.

„Sve što je ona učinila u spoljnoj politici bilo je pogrešno i bilo je katastrofa“, kazao je Tramp za Klintonovu, govoreći o vremenu kada je bila državna sekretarka.

Klintonova i Tramp su se sukobili i oko niza drugih pitanja, poput poreza i zdravstvenog osiguranja.

Koliko je bolesna Hilari Klinton?

Nedavno je objavljeno da je republikanski kandidat za Belu kuću na legalan način možda izbegavao da plaća porez punih 18 godina, na šta je Tramp rekao da je „briljantno koristio“ američke poreske zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora platiti i dodao da mu je to pomoglo da preživi teško razdoblje na tržištu nekretnina.

U raspravi je potvrdio da je koristio veliki gubitak 1996. kako bi smanjio iznos poreza, ali je naglasio kako državi plaća ogromne poreze.

Klintonovoj je poručio:

„Svi vaši prijatelji izvlače korist iz te odredbe“, na šta je ona odgovorila da će njegovo izbegavanje plaćanja poreza podići porez za porodice iz srednje klase.

Kada se radi o „Obamakeru“, sistemu zdravstvenog osiguranja, Tramp je rekao da je on katastrofalan i da će se sam urušiti 2017.

Debata je održana tako što su deo pitanja postavljali moderatori, a deo publika. Kandidati su mogli slobodno da se kreću po pozornici i obraćaju se direktno onima koji su postavljali pitanja.

Ova je rasprava bila možda i ključni trenutak predsedničke kampanje 2016. jer je Trampu bio potreban direktan vetar u leđa ako želi da dostigne Klintonovu, koja vodi u anketama od prve debate 26. septembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala