Nema prepreka za srpski izvoz u Rusiju

© Tanjug / OKSANA TOSKIC/Pijaca
Pijaca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Infrastruktura, poljoprivreda, kao i turizam koji je bio i predmet potpisanog sporazuma zvaničnika Moskve i Beograda, bili su u fokusu ekonomske konferencije održane u okviru manifestacije „Dani Moskve u Beogradu“.

Ministar za spoljnoekonomske i međunarodne odnose u gradskoj vladi Moskve, Sergej Čerjomin izjavio je za Sputnjik da je na skupu, koji je organizovala Vlada Moskve u saradnji sa privrednim komorama Moskve i Beograda, učestvovalo više od 200 privrednika iz različitih gradova i regiona Srbije.

Sergej Čerjomin - Sputnik Srbija
Čerjomin: Nema granica između Srbije i Rusije

Razmatrali smo pitanje perspektive mogućeg proširenja saradnje pre svega u sferi rekonstrukcije infrastrukture, kao i učešće moskovskih kompanija i preduzetnika u realizaciji različitih projekata u Beogradu, rekao je Čerjomin.

On je dodao da je jedan od najprivlačnijih projekata izgradnja beogradskog metroa, za šta je jako važno iskustvo koje Moskva ima.

„Sa vlastima u Beogradu smo razmatrali pitanja konkretne saradnje i potpisali smo sporazum u sferi turizma koji  može da dâ veoma dobar rezultat“, naglasio je ministar u moskovskoj vladi.

On je ocenio da je Beograd, kao i Moskva, jedan od gradova koji se najdinamičnije razvijaju, zbog čega je vrlo važno da budu osmišljeni i realizovani projekti koji će privući turiste. Jedan od takvih projekata je, smatra on, izgradnja novih parkova, po čemu je Beograd sada prepoznatljiv. Izgradnja novih pešačkih staza, kao što je to urađeno u Moskvi, može da bude podstrek za rast turizma.

Ministar u moskovskoj vladi kaže da su sa kolegama iz kancelarije gradonačelnika Beograda razmatrali i različite mogućnosti za poboljšanje uslova života građana. Pre svega, bilo je reči o poboljšanju efikasnosti rada stambeno-komunalnog preduzeća, prerade otpada, kao i čišćenju otpadnih voda.

Otvaranje spomen ploče Nikolaju Krasnovu u Beogradu. - Sputnik Srbija
Beograd dobio ulicu Nikolaja Krasnova

Dogovorena je, kako je naglasio, saradnja koja treba da smanji probleme u saobraćaju koji su jedni od najvećih sa kojima se Beograd suočava. Razmenjivaćemo iskustvo i tehnologije posebno u oblasti pametnog upravljanja saobraćajnim  sistemom, precizirao je on, podsećajući da je Moskva na kongresu u Lajpcigu  dobila zlatnu medalju za rešenja u sferi transportnih problema.

Čerjomin je rekao da je razmatran veliki broj drugih projekata, posebno onih koji se odnose na povećanje isporuke poljoprivrednih proizvoda za Moskvu kao jednog od najvećih potrošača voća i povrća, ali i uopšte za Rusku Federaciju.

To smo uzeli ozbiljno u razmatranje i zato je u našoj delegaciji bila jedna od najvećih poljoprivrednih zadruga, Centralni potrošački savez. O toj aktuelnoj temi će, kaže, razgovori sa srpskim ministrom poljoprivrede.

„Moskva je zainteresovana za velike količine kvalitetne srpske poljoprivredne proizvodnje, koja treba da bude stabilna i neprekidna“, naglasio je ministar u moskovskoj vladi.

Na pitanje da li je bilo reči o bržem savladavanju administrativnih prepreka kako bi saradnja među srpskim i ruskim firmama bila neposrednija, Čerjomin je rekao da na skupu nije bilo nijedne žalbe te vrste.

Sergej Andrijaka - Sputnik Srbija
Rusi nisu primitivni već su narod s tradicijom

„Mogu da kažem da ne postoje zakonodavna ili administrativna ograničavanja direktne saradnje između kompanija. Sada je u Rusiji i Srbiji veoma dobra klima za spoljno-ekonomske veze“, ocenio je on.

Posebno je napomenuo da Srbija sada nastavlja pregovore sa Evroazijskom komisijom o uspostavljanju slobodnog režima u spoljnoj trgovini.

„Nakon toga, bilo koje carinske ili administrativne prepreke i ograničenja uopšte će nestati. Srbi će, takođe, imati mogućnost da na ravnopravnim osnovama učestvuju na državnim tenderima, na primer, da kao poznati građevinari učestvuju na tenderima za izgradnju savremene infrastrukture“, precizirao je moskovski ministar za spoljnoekonomske i međunarodne odnose.

„Srbi već zauzimaju dostojno mesto na tržištu Moskve, a ako se kompanija sama aktivnije ponaša, za šta je potrebno da ima potrebne informacije da bi mogla uspešno da posluje na ruskom tržištu, bilo koji nesporazumi će biti uklonjeni, a saradnja će napredovati“, ocenio je Čerjomin u razgovoru za Sputnjik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala