Istražitelji: MH17 oborio „Buk“ dopremljen u Istočnu Ukrajinu iz Rusije

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDHolandki istražitelji
Holandki istražitelji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna istražna grupa (JIT) na konferenciji za medije objavljuje rezultate istrage o uzrocima obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine. Grupa se sastoji od tužilaca iz Holandije, Austrije, Belgije, Ukrajine i Malezije.

U protekle dve godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 delova olupine, saopštili su u JIT. Takođe, ispitano je više od 200 svedoka.

Istražitelji su naveli da je avion oboren protivvazdušnim sistemom sa zemlje, s obzirom na to da u vazdušnom prostoru mesta nesreće nije primećen nijedan drugi avion. Istražitelji su dodali da je raketni sistem „Buk“ oborio avion. Navodno je „Buk“ dovezen sa „teritorije Ruske Federacije u Ukrajinu“, tvrde istražitelji.

Oni su dodali da je raketni sistem navodno kasnije vraćen u Rusiju. Teritoriju sa koje je navodno ispaljena raketa kontrolisale su snage Donbasa. 

MH17 - Sputnik Srbija
Istraga o MH17: Brojke, činjenice, verzije

„Na osnovu rezultata istrage može se zaključiti da je avion sa leta MH17 oboren 17. jula 2014. raketom serije 9M38 lansirane sistemom ’Buk‘ koji je dovezen sa teritorije Ruske Federacije, a nakon lansiranja vraćen na teritoriju Rusije“, izjavio je direktor Uprave za nacionalnu krivičnu istragu Nacionalne policije Holandije Vilbert Paulisen.

Grupa istražitelja veruje da raketa nije lansirana sa teritorije koju su kontrolisale ukrajinske trupe. Međutim, oni ne mogu tačno da imenuju ljude koje bi okrivili za obaranje aviona.

Raketni sistem „Buk“ sa pratećim vozilima kasnije je viđen u Donjecku, rekao je jedan od istraživača. 

JIT su predstavili satelitske slike pre i posle obaranja aviona u periodu od 16. do 21. jula.

Oni su dodali da imaju razgovore između ukrajinske kontrole leta i malezijskog aviona sa leta MH17.

Zaključci do kojih je došao ruski istraživački tim nisu tačni, međutim, JIT ih još uvek nije dobio, rekli su istražitelji JIT.    

Ranije je ruski proizvođač raketnog sistema „Buk“ i rusko Ministarstvo odbrane predstavilo radarske podatke iz oblasti u blizini mesta nesreće.

JIT je saopštio da će pregledati radarske snimke koje je obezbedila Rusija.

Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Ukrajinski radar na mestu pada MH17 (video)

Istražitelji su izjavili da je tokom istrage identifikovano stotinak ljudi koji su navodno umešani „na ovaj ili onaj način“ u obaranje aviona MH17. Tim kojim rukovodi Holandija ne može da kaže da li su oni koji su odgovorni za obaranje aviona radili nezavisno ili po nečijem naređenju. Ovih sto umešanih osoba još uvek nisu zvanično identifikovani.

Istražitelji JIT rekli su da još nije jasno da li je obaranje bilo slučajno ili namerno, ali da su „neki od umešanih iznenađeni onim što se desilo“.

Holandski tužitelji zvanično ne povezuju obaranje aviona MH17 sa akcijama Rusije ili ruskih državljana, rekao je šef istražnog tima.

Istraga JIT o obaranju MH17 produžena je do početka 2018. godine.

Avion malezijske avio-kompanije na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade srušio se 17. jula 2014. godine u istočnoj Ukrajini na putu iz Kuala Lumpura za Amsterdam. U nesreći nije bilo preživelih. Kijev i narodna vojska Donbasa okrivljuju jedni druge za obaranje aviona.

Većina žrtava bili su državljani Holandije, pa je vođenje međunarodne istrage o incidentu povereno holandskom Odboru za bezbednost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala