Istraga o MH17: Brojke, činjenice, verzije

© AFP 2023 / VASILY MAXIMOV MH17
MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holanđani nameravaju danas da objave podatke o ishodu istrage o katastrofi leta MH17, koja se desila na istoku Ukrajine u julu 2014. Nekoliko dana pre objavljivanja izveštaja, Ministarstvo odbrane objavilo je ruski scenario ovog događaja.
Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Holandija: Rezultati sonde MH17 nepromenjeni uprkos novim podacima

Predstavljamo vam činjenice i podatke vezane za ovu tragediju, kao i verzije obe strane.

Avion „boing 777“ koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se u istočnoj Ukrajini u blizini mesta Hrabovo 17. jula 2014. U avionu je bilo 298 osoba, među kojima 15 članova posade. Svi su poginuli.

Okolnosti nesreće leta MH17 istražuju se više od dve godine. Ovo je jedna od najvećih istraga u istoriji avionskih nesreća po broju zemalja-učesnica i stručnjaka koji su uključeni. Ovo su samo neke od brojki.

Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Ukrajinski radar na mestu pada MH17 (video)

Nezavisno jedna od druge, tehničku istragu sproveli su Ujedinjena istražna grupa (JIT), koju su predvodili Holanđani, i ruski koncern „Almaz—Antej“. Zaključci do kojih su došli stručnjaci koncerna ne podudaraju se sa zaključcima stručnjaka JIT. Glavne protivrečnosti se tiču mesta lansiranja rakete koja je oborila avion i ugla njenog udara.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da mesto lansiranja rakete nije moglo da se nalazi na području naselja Snežno, na čemu insistira JIT. U Ministarstvu veruju da bi ruski radar detektovao raketu koja je oborila „boing“ da je ona lansirana iz oblasti istočnije od mesta katastrofe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da će Moskva oceniti rezultate holandske istrage, ali da je zasad rano da se govori o njima

„U ovom slučaju, ne treba spekulisati izjavama medija, neophodno je da se sačeka izveštaj, da se vidi o čemu se govori i kakvi su zaključci", istakao je Peskov.

„Ruska strana saopštila je da je obezbedila detaljne informacije o ovoj tragediji. Ali smo, nažalost, uvek primećivali da nisu sve zemlje pružile toliku količinu informacija. Neke zemlje još uvek, na primer, nisu dale radarske podatke", dodao je on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala