„Bregzit“ spasio Blera

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertDžek Stro i Kolin Pauel
Džek Stro i Kolin Pauel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mejlovi koji su obelodanjeni pokazuju da je bivši britanski šef diplomatije Džek Stro, glavni britanski arhitekta rata u Iraku, izrazio olakšanje što će „bregzit“ smanjiti medijsku pažnju u vezi sa poražavajućim rezultatima istrage o ulozi Velike Britanije u tom ratu.
A protester wearing a former British Prime Minister Tony Blair mask, right, and another dressed as a judge pose for the media on a stage outside the Queen Elizabeth II Conference Centre in London, shortly before the publication of the Chilcot report into the Iraq war, Wednesday, July 6, 2016. - Sputnik Srbija
Potres u Britaniji: Invazija na Irak bila je pogrešan potez (video)

To proističe iz mejlova koje je početkom jula Stro razmenio sa nekadašnjim američkim državnim sekretarom Kolinom Pauelom, prenosi britanski portal „Intersept“.

Ti mejlovi su razmenjeni neposredno uoči objavljivanja Čilkotovog izveštaja i 20 dana pre referenduma u Velikoj Britaniji.

„Svrha glasanja o ’brezgitu‘ je da se obori srednjoročna pažnja sa Čilkota, pošto ona neće prestati onog dana kada se objavi, s obzirom na to da je njegov izveštaj veoma neprijatan“, navodno piše u mejlu.

Pauel je uputio odgovor Strou, u kojem je naveo da sve što je Čilkot naveo u izveštaju nije izazvalo veći efekat u američkoj javnosti, kao i da oseća da se neće napraviti „veća galama“ i da će sve to polako prestati da bude zanimljivo.

Vinston Čerčil na plakatu koji poziva Britance da glasaju za ostanak u EU. - Sputnik Srbija
Kako je demokratija pobedila birokratiju

Stro je odgovorio da je Čilkotov izveštaj već zaboravljen i u Britaniji, dodajući da je kada je objavljen bilo neprijatnosti tog dana, a da je skoro kompletan fokus bio na Toniju Bleru.

„Bilo je nekih stvari… Porodice stradalih vojnika su pokušale da proguraju sudski proces protiv Tonija, ali teško da će se to ostvariti“, istakao je Stro.

U izveštaju komisije na čelu sa ser Džonom Čilkotom došlo se do zaključka da je tadašnji premijer Toni Bler odluku o invaziji na Irak doneo bez ozbiljnih razloga.

Čilkot je zaključio da je Velika Britanija odlučila da se uključi u invaziju pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno rešavanje problema, kao i da vojna akcija nije bila poslednje rešenje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala