Nemački političar „prokrijumčario“ izbeglicu u gepeku

© REUTERS / Michaela RehlePolicajac usmerava migrante na železničkoj stanici u Minhenu.
Policajac usmerava migrante na železničkoj stanici u Minhenu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački pravosudni organi pokrenuli su krivični postupak protiv poslanika „Levice“ Ditera Dema, koji je priznao da je u gepeku svog automobila iz Italije u Nemačku „prokrijumčario“ mladića koji je došao u Evropu sa Bliskog istoka.

Taj čin je oduševio Nemce na internetu, ali ne i pravosudne organe te zemlje.

Izbeglice - Sputnik Srbija
Veliki nemački eksperiment

U izjavi za Sputnjik Diter Dem je rekao da je doveo mladića kod njegovog oca.

„On je izgubio majku. Otac ima stalan posao i on će se pobrinuti za njega. Pa i ja sam nešto pomogao. Mogu da kažem da nemačko društvo on nije koštao ni evro“, kaže poslanik.

Diter Dem ne smatra da je na taj način postao „junak izbegličkog pokreta“. Jednostavno, jedan poznanik je skrenuo pažnju na sudbinu tog dečka koji je životario u jednom od kampova za izbeglice u Italiji. Dem ga je doveo u svoju kuću na jezeru Mađore.

„Prvo sam mu dao da se odmori. Prve noći on je spavao 20 sati. Dok je dečak živeo kod mene, odlučio sam da mu pomognem“, kaže Dem.

Prema njegovim rečima, „mladić koji nema ni 20 godina, veoma je pametan, proučava Ustav Nemačke, evropsku muziku, govori engleski“.

„Rekao je da će se vratiti kući i da će pomagati u obnavljanju svoje zemlje nakon što završi fakultet u Nemačkoj“, kaže Dem.

Napad na restoran u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Nemačka: Migrant se digao u vazduh, 12 ranjenih (foto, video)

Nemački političar se ne boji eventualnih posledica „krijumčarenja“.

„Ja samo branim naš Ustav. U njemu se piše da je ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno. Ljudsko, a ne ’dostojanstvo Nemca‘. I to je najbitnije. Ako oni žele da pokrenu krivični postupak protiv tog principa, onda u redu“, kaže Dem.

On podseća da je već bio krivično gonjen 2010. godine kada je pozivao protivnike izgradnje nuklearki u Nemačkoj da izvade drobljeni kamen ispod železničkih pruga kojima se radioaktivni otpad doprema u skladište.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala