Nemačka: Migrant se digao u vazduh, 12 ranjenih (foto, video)

Napad na restoran u Nemačkoj
Napad na restoran u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Migrant iz Sirije aktivirao je bombu u svom rancu nedaleko od mesta održavanja muzičkog festivala u Ansbahu u Bavarskoj. On je poginuo, a ranjeno je dvanaestoro ljudi, dok je troje u kritičnom stanju. Mađu povređenima nema srpskih državljana.

​Napad je izveo dvadesetsedmogodišnji Sirijac kome je pre godinu dana ukinut status izbeglice.

Istovremeno, šef Ministarstva unutrašnjih poslova Bavarije Johan Herman rekao je da je taj Sirijac bio u centru pažnje lokalnih vlasti jer je dva puta pokušao sebi da oduzme život, nakon čega je smešten u bolnicu.

Prema njegovim rečima, stradali Sirijac, kome nemačke vlasti nisu odobrile zahtev za azil, stigao je u Nemačku pre dve godine i već dva puta je pokušavao da izvrši samoubistvo.

​Policija ne isključuje mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da je mladi Sirijac mogao biti pripadnik ekstremističke organizacije, iako ta informacija nije potvrđena.

„Pronađen je njegov mobilni telefon i trenutno se analiziraju podaci. Ono što bude otkriveno u narednih nekoliko sati biće odlučujuće za nastavak istrage“, rekao je zamenik šefa policije tog grada Roman Fertinger.

Takođe se dodaje da je na mestu eksplozije pronađeno mnoštvo metalnih predmeta od kojih je eksplozivna naprava bila napravljena.

Anzbah se nalazi u blizini Nirnberga.

Napadač trebalo da bude deportovan

Jedan neimenovani portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke potvrdio je agenciji Rojters da je Sirijac, kojem su nemačke vlasti dva puta odbile zahtev za azil, trebalo da bude deportovan u Bugarsku.

On je trebalo da bude deportovan u Bugarsku, gde je podneo zahtev za azil, pošto se lica iz Nemačke ne proteruju  u Siriju.

Vreme deportacije, kako dodaje agencija, nije bilo poznato.

Nemačka, kao i druge zemlje EU, sprovode proterivanje tražilaca azila kojima je odbijena molba jer su u nekoj drugoj zemlji prethodno podneli zahtev.

Tako je i Sirijac prvu molbu podneo na tlu EU u Bugarskoj, te su vlasti želele da ga deportuju u tu zemlju.

Proterivanje u skladu sa Dablinskim pravilima se, međutim, teže sprovodi zbog protivljenja zemlje koja treba da primi izbeglice.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala