Han: Da nije Vučića...

© Tanjug / Dragan KujundžićAleksandar Vučić i Johanes Han u Skadarliji.
Aleksandar Vučić i Johanes Han u Skadarliji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je danas u Beogradu da je pažljivo pratio sve što se zbiva i sve izjave iz Hrvatske i da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na nereagovanju.

„Vaš premijer je, na sreću, državnik“, rekao je Han na zajedničkoj pres-konferenciji s Vučićem, posle sednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i posle razgovora sa srpskim premijerom u „četiri oka“.

Ambasadori - Sputnik Srbija
Ambasadori: Mudro je što Srbija ćuti na provokacije

On je istakao da je zahvalan premijeru Srbije na nereagovanju na provokacije.

„Pratimo i posmatramo svaku izjavu. Ali, ako mogu da kažem, i mislim da sam usklađen u tome sa premijerom, zadovoljan sam načinom reagovanja, ili nereagovanjem. Moj zadatak nije da provociram, već suprotno“, rekao je Han, odgovarajući na pitanja novinara.

Han je rekao da je razlika između političara i državnika u tome što državnik ne gubi iz vida interese naroda.

„A, vaš premijer je, na sreću, državnik“, rekao je Han.

On je istakao da je „prijatelj Srbije“ zato što veruje u „pomirenje i potrebu da se da doprinos daljem napretku regiona“.

„Moj zadatak nije da provociram, nego suprotno“, dodao je komesar.

Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental. - Sputnik Srbija
Zurof: Srbija ne sme da ćuti o obnovi ustaštva

On je podsetio i da je hrvatski parlament većinom glasova dao podršku evropskom putu Srbije.

„Očekujem iz dobrih razloga da ovaj glas i dalje ostane validan, nisam upoznat da postoji drugi glas, to je bila dobra odluka, i nadam se da će takva mudrost ostati“, rekao je Han.

Prema njegovim rečima, budućnost čitavog regiona je da bude u Evropskoj uniji i zato je potreban region u kojem će vladati mir.

„Interesi Srbije su povezani sa interesima regiona i potreban vam je region u kom vlada mir, odlučnost u pravcu evropske perspektive, što je izraženo kod svih lidera u regionu — da sve zemlje treba da imaju evropsku perspektivu i da nijedna neće ometati perspektivu neke druge zemlje“, rekao je Han.

On je dodao da od članica Unije očekuje da podrže dalji razvoj EU.

„Naročito u regionu bi trebalo da se postigne snažna podrška za dalji razvoj, i ne radi se samo o ekonomskom razvoju, već ako postoji mogućnost za pomirenje i saradnju. To su suštinski principi EU“, dodao je Han.

Samit o Zapadnom Balkanu u Parizu - Sputnik Srbija
Srbija, Hrvatska, EU: Ko je dobio aplauz u Parizu

On je objasnio da liderstvo i rukovođenje koje se očekuje u regionu i zvan njega, posebno političkih lidera, jeste da se podrži razvoj u regionu ka EU integracijama.

„To treba shvatiti kao doprinos interesu svake pojedinačne zemlje, ali i celog regiona. Da bismo razvili region, za to treba strpljenje i opredeljenost, i na kraju ćemo videti, na primer, pristupanje Srbije EU. To je moj lični cilj, i sve ću učiniti da doprinesem tome“, istakao je komesar za proširenje.

Na opasku Vučića da je on iskreni prijatelj Srbije, Han kaže da to jeste, jer želi da dâ doprinos pomirenju i napretku regiona.

„I u interesu EU je da Balkan bude prosperitetan“, rekao je on.

„Ne možemo da menjamo sve od danas do sutra, postoji istorija, i izazov je za političare da idu napred, da imaju viziju, ali da pri tome ne izgube svoje građane iz vida. To je liderstvo, to je razlika između političara i državnika, a vaš premijer je državnik, na sreću“, zaključio je Han.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala