Neka se muslimani u Srbiji prvi dignu protiv terorista (audio)

Neka se muslimani u Srbiji prvi dignu protiv terorista
Pratite nas
„Domaći muslimani“ treba da budu prva brana odbrane Srbije od terorista. Ako bi se formirao tim koji bi se bavio deradikalizacijom, mislim da bi gospodin Zukorlić trebalo da bude u njemu. Britanci su najradikalnijeg imama Asima Hafisa postavili za nosioca borbe protiv radikalizma, kaže za Sputnjik profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović.

Posle napada u Parizu, u kome je poginulo 130 ljudi, vaše kolege, naši sagovornici, upozoravali su na novi napad u Francuskoj, posebno tokom Evropskog prvenstva u fudbalu. Do napada, na sreću, nije došlo, a da li su se u Nici nadležne službe opustile?

Sarajevo - Sputnik Srbija
Zašto je Balkan nezanimljiv teroristima

— Stvar je u tome što pripadnici svih službi sveta, uključujući SAD, izuzev Izraela, ne shvataju suštinu problema, ne znaju kako se teroristi regrutuju, ne snalaze se ni terminološki. Proglašavaju rat protiv terorizma, a rat ne može da se vodi protiv metoda koje neko koristi — moguće je sprovoditi mere protiv nosilaca terorističke pretnje. Zlo se ne naziva svojim imenom. Svi pokušavaju da izbegnu da govore o religijskoj komponenti, ovde se religija koristi kao motiv za nasilje. Bombaši-samoubice umirući uzvikuju „Alahu ahbar“, a pre toga se slikaju s Kuranom i „kalašnjikovim“. Političari problem guraju pod tepih.

Vozač kamiona smrti od ranije je poznat policiji, bio je označen kao osoba koja je prošla kroz radikalizaciju, ali nije bio na listama sumnjivih, koje imaju francuski obaveštajci. Porodica tvrdi da je imao i psihičke probleme. Kako je to moguće?

— Ovo je samo jedan slučaj, setite se Mirsada Bektaševića, deteta koje je rapidno radikalizovano u Švedskoj, Sulejmana Talovića ili Seada Jakaupija, sve su to lica koja su imala male problem sa zakonom koji nisu ukazivali na to da će u jednom trenutku da učine nešto veliko. Nepoznavanje i strah od religije, u islamu su vam prete strašne sankcije ako ne ispoštujete ono što je zacrtano u Kuranu. Mula Omar Muhamed u Avganistanu, kada je naredio da se sruše dve hiljade godina stare statue, držao je Kuran i citirao njegove delove. Tada nije bilo islamskog lidera u svetu koji mu se suprotstavio i rekao da to interpretira na način da širi nasilje. Treba reći da imamo i šiite, kod njih nema terorista-samoubica. I u Srbiji neko godinama regrutuje našu decu, Rome, Albance, muslimane iz Novog Pazara, ona odlaze na ratišta u Siriji i Iraku.

© SputnikDarko Trifunović, profesor Fakulteta za bezbednost
Darko Trifunović, profesor Fakulteta za bezbednost - Sputnik Srbija
Darko Trifunović, profesor Fakulteta za bezbednost

Kako su registrovane organizacije koje vrbuju našu decu i u kojoj meri su naše službe bezbednosti  upoznate s tim?

— Plašim se da nisu. Naše službe bezbednosti godinama su predmet političkih sukoba, bave se špijuniranjem političkih oponenata, a kada su u pitanju vitalni interesi, nemaju kapacitete za borbu protiv korupcije iz koje na kraju izvire slabost borbe protiv terorizma. Nemaju finansije, opremu, a godinama ih školuju ljudi koji za to nisu kvalifikovani, pravnici i politikolozi. Ali mi imamo veliku prednost, autohtone muslimane sa našeg područja, oni su rođeni ovde, od naše krvi i mesa, samo im je drugačija religija. Oni treba da budu prva brana naše države. Ako bi se formirao bilo kakav tim koji bi se bavio deradikalizacijom, mislim da bi gospodin Zukorlić trebalo da bude u njemu po britanskom modelu. Oni su svog najradikalnijeg imama Asima Hafisa proglasili nosiocem borbe protiv radikalizma. Mi moramo naše vođe da angažujemo.

Zar vam se ne čini da je naša država već povukla sličan potez tako što šalje donedavnog muftiju beogradskog Muhameda Jusufspahića kao ambasadora u Saudijsku Arabiju?

— Taj kontakt je itekako bitan jer je Saudijske Arabija glavni generator problema terorizma. U SAD se vodi postupak, porodice žrtava 11. septembra tuže Saudijsku Arabiju, u tome učestvujem kroz advokatski tim koji zastupa žrtve. Za sada svi dokazi i izjave svedoka, mudžahedina poreklom iz Bahreina i drugih zemalja, koji su ratovali na teritoriji BiH, govore u prilog tome da je Saudijska Arabija preko visokog saudijskog kabineta odgovorna za 11. septembar. Oni na teritoriji Srbije finansiraju religijske objekte bez potrebe. Da li naša zemlja treba da primeni reciprocitet i traži da se tamo izgradi crkva. To bi bilo kažnjivo smrću. Tamo ne možete graditi nijedan drugi verski objekat sem muslimanskog, a njima je dozvoljeno da rade šta hoće po Srbiji. 

Kosovska policija - Sputnik Srbija
Terorizam — krhka bezbednost na Balkanu

Da li se vi osećate bezbedno u Srbiji.

— Ne. Zalažem se za to da se hitno promene zakonske odredbe o nošenju i držanju oružja. Kad ste čuli da je neko ko ima dozvolu nešto napravio. Da se nekim slučajem neko od mojih kolega zatekao u Nici, garantujem da bi makar umanjio žrtve, jer bi uradio sve za šta je obučen da spreči jednog takvog čoveka. Mi smo to pooštrili zbog organizovanog kriminala, ali treba da se pripremimo. I mi smo usred rata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala