Terorizam — krhka bezbednost na Balkanu

© AFP 2023 / STRINGERKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Šta poslednji napadi u Bosni i Makedoniji govore o bezbednosnoj situaciji na Balkanu? Da li su povezani ili su u pitanju različiti fenomeni?

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kome je bosanski vehabija ubio jednog i ranio dvojicu policajaca  i prebijanje makedonskih policajaca šest dana ranije u stanici u makedonskom selu Gošince koju je napala albanska oružana grupa, pokazuju koliko je bezbednost na prostoru bivše Jugoslavije krhka, slažu se sagovornici Sputnjika.

Moć panislamizma

Za Zorana Dragišića sa Fakulteta za bezbednost reč je o dve vrste terorizma — terorizmu globalnih razmera koji se hrani radikalnom islamističkom ideologijom  i „etničkom“ terorizmu koji je u vezi sa političkim konceptom albanskih separatističkih grupa.

Radikalni islamizam na Balkanu je globalni fenomen, podstaknut ratom u Iraku i Siriji. Zvanične procene su da se više od hiljadu džihadista sa Balkana priključilo „islamskom kalifatu“ organizacije Islamska država.

Teroristički napad u Zvorniku - Sputnik Srbija
U Zvorniku strah i neverica, jedan uhapšen

Darko Trifunović, stručnjak za terorizam i bezbednost, podseća da je pre nekoliko meseci Al Bagdadi, vođa ove organizacije, uputio dva saopštenja — u jednom je pozvao sve džihadiste da im se pridruže, a u drugom da se probude tamo gde žive.

Panislamizam ne poznaje nacionalne granice.

„Sarajevo, Zvornik, Novi Pazar, za islamske fundamentaliste ne postoji nacija“, objašnjava Trifunović. „Za njih smo mi mete“, kaže on i ocenjuje da „situacija nikad nije bila gora“.

Radikalnu islamsku ideologiju su u Bosnu uvezli međunarodni džihadisti za koje je ovo bila teritorija na kojoj se vodi sveti rat. Sledbenici radikalnog islama, vehabije, potom su se pojavile i u Srbiji i na Kosovu, što je — kaže ovaj stručnjak sa međunarodnom reputacijom — novi fenomen.

Bezbednosni zvaničnici u BiH najavljuju opsežniju i represivniju akciju posle napada - Sputnik Srbija
Moguć novi napad u BiH

„Do pre deset godina je bilo nezamislivo videti vehabiju na Kosovu, do pre godinu dana je bilo nezamisivo videti vehabije koji idu u svete ratove, a do pre nekoliko meseci albanskog vehabiju koji se u samoubilačkoj akciji diže u vazduh u sred Bagdada“, objašnjava Trifunović.

Vehabije su, kaže on, jake i organizovane i na Kosovu i izvode akcije od kojih strepi Zapad.

Opasnost od ratnika „povratnika

Dragišić se slaže da veza između islamističkih organizacija odlično funkcioniše između Bosne i Kosova. Posebna opasnost preti od povratnika sa ratišta na Bliskom istoku.

„Utvrđeno je da se jedan od osumnjičenih pomagača za napad u Zvorniku vratio iz Sirije. To je nova činjenica koja dodatno komplikuje situaciju“, kaže Dragišić.

Kosovska Vlada je već najavila da će svaka osoba koja bude optužena za zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice - Sputnik Srbija
Jedan osumnjičen za napad na karaulu Gošince

Napad na policijsku stanicu u Makedoniji je, međutim, delo terorističke grupe sa Kosova čija je agenda nacionalna. Njihov način delovanja se razlikuje od islamističkih organizacija.

„Poruka  je da je duh OVK živ i aktivan i da mogu da nanesu ozbiljne udarce svim državama u regionu“, kaže ovaj stručnjak za bezbednost i terorizam.

Odsustvo reakcije Prištine, smatra, ne doprinosi smirivanju situacija, već samo doliva ulje na vatru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala