Zašto Čeda može, a Vučić ne

© Tanjug / ZORAN ZESTICČedomir Jovanović
Čedomir Jovanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider LDP-a u Potočarima je uputio Vučiću poruku da bi sa njim i sa njegovom strankom u svom kabinetu Vučić „brže“ napredovao ka EU, NATO-u, a brže „bežao“ od Rusije i prošlosti Srbije koja je, po Jovanoviću, zaglibljena u žabokrečini prošlosti i bežanja od nacionalnog identiteta.

Lična promocija i dodvoravanje Zapadu ili nešto treće, tek prisustvo Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno-demokratske stranke na komemoraciji u Srebrenici shvaćeno je kao „prisustvo srpskih predstavnika“, po rečima Ćamila Durakovića, gradonačelnika Srebrenice. Istog onog čoveka koji je zabranio dolazak srpskim zvaničnicima na komemoraciju, jer ne „priznaju genocid“. Dakle, Čeda ga priznaje i to je njegovo pravo, ali nije njegovo pravo da taj stav predstavi kao stav — Srbije i Srba.

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković (2L), člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović (S) i srpski premijer Aleksandar Vučić (D) tokom obilaska Memorijalni centar Potočari - Sputnik Srbija
Neće Vučića jer ruši brend „Srebrenica“ (video)

Jovanović kaže da je Vučić izostavio tokom prošlogodišnjeg odlaska u Srebrenicu jasan stav o onome što se desilo u Srebrenici, i da je to dodatno zakomplikovalo odnose, te da srpski narod nosi teret hipoteke saučesništva u Srebrenici i da taj teret možemo samo sami da skinemo. Jovanović zato nije ništa izostavio, on je 11. jul iskoristio višestruko — dolaskom u Srebrenicu se Zapadu preporučio kao pogodan igrač u Srbiji, bilo u vladi, bilo u opoziciji. Drugo, po ko zna koji put je kao jedini predstavnik Srba uspeo da bude u centru pažnje.

Dakle, pitanje je koga je Jovanović predstavljao u Potočarima?

„Jovanovića su zvali zato što prihvata laž o genocidu, a Vučić ne. Vučić prihvata da se izvini za zločine koje su činili Srbi, ali nije spreman da ih predimenzionira i prihvati laž o genocidu, niti da se zločini Srba posmatraju jednostrano. Srpski zločini su deo u građanskom ratu, ali objektivno Srbi su najveće žrtve, što je Vučić više puta i rekao. Njima ne treba neko ko će iz Srbije doći sa objektivnim pristupom, već neko ko će prihvatiti njihove laži — a to je Čeda Jovanović“, objašnjava politikolog Dragomir Anđelković, dodajući da je šteta za Srbiju minorna, kao što je minorna i stranka koju Jovanović vodi.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Duraković bolje da kaže ko je pokušao da ubije Vučića

On podseća da to što je Jovanović uradio nije ništa novo, čudnije je bilo što je Jovanović pre nekoliko godina pokušao da ublaži svoje antisrpske stavove. Anđelković to „prilagođavanje“ mišljenja pripisuje nadi da će biti deo vlasti, koju je Jovanović i onda gajio.

„Sada kada zna da neće u ovoj vladi imati nikakvu poziciju, on se vratio svojoj izvornoj antisrpskoj politici, jer računa da će tako da zadobije simpatije u zapadnim krugovima, ali i da će moći da razvija veze sa raznim faktorima u regionu i kao njihov lobista, verovatno, da ima neke koristi“, tvrdi Anđelković.

Cvijetin Milivojević, iz agencije „Pragma“, ne misli da je bitno kako je Jovanović predstavljen u Srebrenici i podseća da je sam Jovanović rekao da tamo predstavlja sam sebe i svoju političku stranku. Da li iz toga mogu da proisteknu neke političke posledice, Milivojević kaže da će zavisiti od toga da li će ga Aleksandar Vučić, kao mandatar za sastav nove vlade uvrstiti u novu vladu. Do tada Jovanović kao svaki građanin ima pravo da uradi ono što on misli da je njegova politička misija.

„On sebe vidi kao jednog političkog misionara, isto kao što se video i pre 20 godina od trenutka kad je bio na pozicijama monarhiste, preko lidera studentskog pokreta kad je istim srcem branio takozvane demokratske vrednosti od najbližeg saradnika Zorana Đinđića, pa do stvaranja sopstvene stranke koja od osnivanja na neki način ide uz dlaku vlastima“, objašnjava Milivojević.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija
Srebrenica postala državna tajna

Milivojević ne misli da je Jovanović u Potočarima uputio kritiku Vučiću, već poruku da bi sa njim i sa njegovom strankom u svom kabinetu Vučić „brže“ napredovao ka EU, NATO-u, a brže „bežao“ od Rusije i prošlosti Srbije koja je, po Jovanoviću, zaglibljena u žabokrečini prošlosti i bežanja od nacionalnog identiteta.

„Tu on sebe vidi, i tu kritikuje Vučića. Ali ne i Vučićevu stratešku politiku i izbor koji se kreće u okviru krilatice da EU nema alternativu. Jovanović to ne dovodi u pitanje, samo dodaje da i NATO nema alternativu“, ističe Milivojević, dodajući da je Jovanovićevo pravo kao političara da rezonuje da li je dobro da ide u Potočare ili ne.

„Dokle god ne uđe u vlast, on ne može da šalje poruku u ime građana Srbije, i tek ako se to desi, onda može da se priča o tome da je to uradio u ime Srbije“, zaključuje Milivojević.

Vaclav Dvoržak - Sputnik Srbija
Dokazaću da je Srebrenica velika laž

Jovanović se nije zaustavio samo na opservaciji šta je sve Srbija pogrešila, već je problematičnom nazvao i činjenicu što „nema nikoga ko predstavlja RS“, što je razumeo kao da je „postavljen znak jednakosti između večite žrtve i onoga ko je napravio zločin“. Jovanović, čija stranka je u Skupštini Srbije podnela i nacrt rezolucije o genocidu u  Srebrenici, čini se da je zaboravio da su Bošnjaci zabranili i predstavnicima RS da se pojave u Potočarima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala