Nikolić: Šešelj ne može da podnese suočavanje

© Tanjug / Tanja ValićPredsenik Srbije Tomislav Nikolić na proslavi Dana garde vojske Srbije 6. maja 2016
Predsenik Srbije Tomislav Nikolić na proslavi Dana garde vojske Srbije 6. maja 2016 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je tema predsedničkih izbora u Srbiji nametnuta pre vremena kako bi se videlo da li postoji sukob između njega i mandatara za sastav nove vlade, lidera SNS Aleksandra Vučića.

„Mi imamo mnogo posla, ja razumem Aleksandra Vučića. Zašto bi se sada izjašnjavalo o tome? Kad bude vreme za izjašnjavanje, lako će da se izjasni“, rekao je Nikolić u intervjuu za današnju Politiku, povodom podsećanja tog lista da je Vučić pre dve nedelje na pitanje da li će ga podržati odgovorio da je rano govoriti o tome.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Mi se spasavamo ulaskom u EU

Nikolić je primetio da predsednički izbori nikada nisu bili tema medija u Srbiji godinu dana pred izbore.

„Izuzev u ovom slučaju, u kojem se računa da bi, ako se eventualno ne kandidujem, ako ne budem kandidat SNS-a, ako ne pobedim na izborima, Aleksandar Vučić ostao bez glavnog oslonca i da bi mogao da se proizvede predsednik koji bi bio s njim u kohabitaciji, koji bi bio u sukobu s njim svakog dana. Da li bi to bilo dobro za Srbiju, šta bi donelo Srbiji? Samo nemire, ponovo antagonizme“, istakao je Nikolić.

Na pitanje da li se Vučić s njim konsultovao i da li je tražio njegovo mišljenje o sastavu buduće vlade, Nikolić je odgovorio da su oni „samo razgovarali o tome“.

„Naravno da smo razgovarali, razgovaramo o svemu. Ali ono što on radi, treba on da objavi. Ono što ja radim, ja objavljujem. Naši razgovori samo služe da svako od nas ili učvrsti svoje mišljenje, ili da ga formira“, precizirao je predsednik Republike.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Srbiji ne treba NATO, ni NATO-u Srbija

Na pitanje da li se slaže sa tezom da je značaj neke funkcije u Srbiji u srazmeri sa moći političke ličnosti koja ga obavlja, Nikolić je odgovorio da to ne sme da dozvoli nijedna država i nijedan narod.

„Kad bi se to dozvolilo, to bi bila diktatura. Ne sme da postoji jaka ličnost, od čije će strukture zavisiti kako će da se vodi država. Država se vodi po Ustavu, zakonu, u skladu sa najvišim interesima države“, naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao i da je njegova snaga u tome što je osnažio poziciju Srbije.

„Ja sam jak predsednik Republike, jer nećete naći nijednog predsednika s kojim sam se sreo, a mislim da sam se sreo gotovo sa svima, koji će jednu lošu reč da kaže nakon susreta sa mnom, ne samo o meni, nego ni o Srbiji, nijednog koji nije promenio negativan stav o Srbiji“, kaže Nikolić.

Izborna skupština SNS - Sputnik Srbija
SNS izabrala novo rukovodstvo

Nikolić je ocenio i da generalno svi mediji u Srbiji imaju loš odnos prema njemu.

„Ili sam čovek koga treba razapeti na krst, ili sam čovek o kome ne treba ništa reći kako mu ne bi rasla popularnost. Ne postoji sredstvo informisanja za koje biste rekli da favorizuje Tomislava Nikolića. Skoro da ne postoji javno glasilo za koje možete da kažete da me prati na potpuno korektan način. Ima mnogo medija koji me uopšte ne prate ili koji su protiv mene“, dodaje predsednik Srbije.

Nikolić navodi i da tokom nedavnih konsultacija sa predstavnicima opozicionih stranaka nije čuo ništa novo što bi možda moglo da preokrene situaciju u Srbiji na mnogo bolje, dodajući da su neki od njih došli samo kako bi ga pred kamerama javno uvredili i povredili.

On dodaje i da ga nije iznenadilo to što na konsultacije nije došao lider SRS-a Vojislav Šešelj, ocenjujući da Šešelj „to suočavanje sa samim sobom nije mogao da podnese“.

Izborna skupština SNS - Sputnik Srbija
Vučić: Za mene bi bio najveći poraz da se SNS pretvori u DS

Govoreći o tome šta je presudilo da promeni stav i podrži kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN, Nikolić je istakao da je osnovni razlog bio taj što je odlučeno da bi Srbija trebalo da ima kandidata.

„I zaista, onaj ko najbolje poznaje strukturu, ko je stvorio dosta kontakata — to je Vuk Jeremić. On je imao moju potpunu podršku, onda je došlo do te izjave o Unesku koja nije bila dobra, koja je mogla da posluži isključivo domaćoj javnosti, ali na sreću nije donela veliku štetu“, objašnjava Nikolić.

On dodaje da je sa Jeremićem razgovarao i da je Jeremić nakon tog razgovora shvatio zašto u tom trenutku nije imao njegovu podršku.

„Međutim, ja ću se na svoj način uključiti u podršku Jeremiću, zato što postoje države s čijim predsednicima ja komuniciram, gde Jeremić nema dovoljno kontakata. Učiniću sve što mogu da pobedi“, dodao je predsednik Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala