Najmodernija tehnologija u „Roskosmosu“: Rendgenska kontrola raketa

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodna vazduhoplovna izložba „Dubai eršou-2015”. Drugi dan
Međunarodna vazduhoplovna izložba „Dubai eršou-2015”. Drugi dan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ počela je da koristi najsavremenije uređaje, poput rendgen aparata za kontrolu proizvodnje, a paralelno sa tim i da razvija industrijske standarde kako bi se povećala pouzdanost svemirske tehnologije i njen kvalitet.

Takva odluka je doneta nakon što je prošlog meseca zbog kvara, bukvalno u poslednjem minutu, otkazano lansiranje rakete „sojuz“ sa novog ruskog kosmodroma „Vostočni“.

Provera je pokazala da je lansiranje odloženo zbog greške u procesu proizvodnje kabla, zbog čega je ruski predsednik Vladimir Putin ukorio svoje bliske saradnike, šefa „Roskosmosa“ Igora Komarova i direktora preduzeća NPO za automatiku koji proizvodi te kablove u Jekaterinburgu.

© Sputnik / Marina Lystseva of TASS/POOLPrvo lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma „Vostočni“
Prvo lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma „Vostočni“ - Sputnik Srbija
Prvo lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma „Vostočni“

„Uprkos svim neuspesima, Rusija je i dalje svetski lider u broju svemirskih lansiranja“, rekao je Putin.

On je naveo da nije dobro šta postoji veliki broj neuspeha, ističući da mora „na vreme i profesionalno da se reaguje“.

Državna svemirska agencija je u tom pravcu napravila prve korake i već je počela da uvodi savremene uređaje i primenjuje nove sisteme testiranja, kako bi se ubuduće izbegle eventualne greške, bilo da su izazvane ljudskim nemarom ili tehničkim problemima.

„Uvođenje uređaja za temeljnu kontrolu u potpunosti je u skladu sa svetskim standardima, i omogućiće da se u potpunosti eliminiše prisustvo ’stranih‘ čestica u cevovodima i rezervoarima. Tomografi i savremeni rendgen aparati su neophodni za povećanje kvaliteta proizvedenih delova složene konfiguracije i zavarenih spojeva. Na primer, u proizvodnji nosača rakete ’sojuz‘ vrši se stoodstotna rendgenska kontrola“, naveo je izvor iz „Roskosmosa“.

Stručnjaci tvrde da takva i slična tehnologija mogu da spreče takve slučajeve, kao što je pad rakete „proton M“ sa tri navigacijska satelita GLONASS, koja se u julu 2013. godine srušila ubrzo nakon poletanja sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu.

Lansiranje svemirske letelice „Sojuz TMS-17M“ sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
„Vostočni“ — ruski nezavisni pristup kosomosu

Raketa je nakon poletanja skrenula na jednu stranu, pokušala je da se ispravi, pa je krenula u suprotnom smeru. Potom je počela da leti horizontalno, raspadajući se, da bi se na kraju zabila u zemlju i eksplodirala.

Istraga je pokazala da je uzrok pada nepravilno postavljanje senzora u sistem upravljanja — on je bio zaokrenut za 180 stepeni u odnosu na pravilan položaj.

Stručnjaci kažu da takva tehnologija kakva je rendgen prilikom kontrole i provere ispravnosti svemirske tehnologije ne traži njihovu demontažu, pa je u tom smislu veoma „zgodna“, ali i precizna za rad.

Da bi se izbegle situacije u kojima tehnika otkazuje, „Roskosmos“ sprovodi i sve više testiranja i eksperimenata. U tom smislu, razvijaju se uređaji za testiranje kosmičke tehnike i pažljivo se analiziraju rezultati svih etapa testiranja uz pomoć savremenih informacionih tehnologija.

U „Roskosmosu“ ističu da uprkos teškoj situaciju u industriji postoji pozitivna dinamika i da mere koje se preuzimaju radi smanjenja kvarova već daju rezultate — više od 20 odsto satelita premašuje rok „trajanja“ koji je dat garancijom, ali „zadataka ima još mnogo“.

© Sputnik / Ekaterina ShtukinaGeneralni direktor ruske Federalne svemirske agencije Roskosmos Igor Komarov
Generalni direktor ruske Federalne svemirske agencije Roskosmos Igor Komarov - Sputnik Srbija
Generalni direktor ruske Federalne svemirske agencije Roskosmos Igor Komarov

Da bi se prebrodila kriza, ističu stručnjaci, potrebni su ljudi i resursi, a takođe je neophodno rešiti brojna pitanja od procesa proizvodnje i izrade detalja do kontrole i izvođenja. Na tome se uveliko radi.

„Rusija je zadržala vodeću poziciju u kosmičkoj industriji, na prvom je mestu po broju lansiranja u kosmos i radi na novim proizvodima visoke tehnologije u toj oblasti“, izjavio je Putin u aprilu povodom obeležavanja Dana kosmonautike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala