SAD pozivaju Rusiju da izvrši pritisak na Asada

© East News / AP Photo/Manuel Balce CenetaAmerički admiral Džon Kirbi
Američki admiral Džon Kirbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD pozivaju Rusiju da izvrši pritisak na predsednika Sirije Bašara el Asada da prekine narušavanje primirja u toj zemlji, izjavio je u petak portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.
Pentagon - Sputnik Srbija
SAD odbile predlog Rusije za zajedničke operacije u Siriji

„Učvršćivanje primirja treba da poštuju sve strane i svi koji ga narušavaju treba da snose odgovornost“, rekao je Kirbi. 

On je dodao da je Asadov režim, prema američkim procenama, odgovoran za apsolutnu većinu slučajeva narušavanja primirja.

„Očekujemo da će Rusija prekinuti ta narušavanja, uključujući bombardovanje civila i civilnih objekata“, rekao je Kirbi. 

Prema njegovim rečima, Međunarodna grupa za podršku Siriji jasno je dala do znanja da je neophodno uspostaviti mehanizam da se ti slučajevi otklone. 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu predložio SAD da zajedno bombarduju teroriste

„Predlozi za mehanizam koji bi omogućili da se pozovu na odgovornost oni koji narušavaju primirje — to je ono o čemu razgovaramo sa Rusijom. Nijedan od tih predloga za sada nije usaglašen“, naveo je Kirbi. 

On je dodao da je Međunarodna grupa za podršku Siriji objavila da bi blokiranje pristupa humanitarne pomoći moglo da dovede do potrebe da se stvore vazdušni mostovi za njeno isporučivanje. 

Kirbi je, takođe, rekao da SAD i Rusija nemaju dogovor o zajedničkom bombardovanju u Siriji. 

„Nemamo sporazum sa Rusijom o izvođenju zajedničkih vazdušnih napada u Siriji. Razmatramo sa našim ruskim kolegama predloge o stalnom mehanizmu za ostvarivanje najbolje kontrole i učvršćivanje primirja“, rekao je on. 

Raka, Sirija - Sputnik Srbija
Kurdi pripremaju juriš na Raku

I Bela kuća ne komentariše predloge Rusije o zajedničkim vazdušnim napadima u Siriji i poziva Moskvu da utiče na sirijske vlasti da poštuju primirje, rekao je novinarima predstavnik Bele kuće Erik Šulc.

„Smatramo da ako Rusija želi nešto da učini kako bi se borila protiv Nusra fronta i DAEŠ-a, to je prvo što treba da bude na njihovom spisku — da postignu da predsednik Sirije Bašar el Asad poštuje prekid borbenih dejstava“, rekao je Šulc.

„Ne možemo u ovom trenutku da komentarišemo nikakve druge korake“, rekao je on. 

Prekid vatre u Siriji na snazi je od 27. februara. Primirje ne važi za DAEŠ, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala