SAD odbile predlog Rusije za zajedničke operacije u Siriji

© Sputnik / David B. GleasonPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika i dalje ne namerava da operacije u Siriji usklađuje sa Rusijom, izjavio je predstavnik Pentagona Metju Alen.

U petak je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da Moskva predlaže Vašingtonu da od 25. maja pristupe zajedničkom planiranju i izvođenju vazdušnih napada na odrede Nusra fronta i nezakonite naoružane formacije u Siriji. 

Prema njegovim rečima, Rusija zadržava pravo da od 25. maja jednostrano bombarduje teroriste koji nisu prihvatili primirje. 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu predložio SAD da zajedno bombarduju teroriste

„Imamo memorandum o uzajamnom razumevanju sa Ministarstvom odbrane Rusije koji treba da zaštiti bezbednost letova naših posada koje deluju u Siriji. Do sada je memorandum bio efikasan i mi ga i dalje koristimo. Ne sarađujemo i ne usklađujemo svoje operacije sa Rusima“, rekao je predstavnik Pentagona. 

„Kako je rekao ministar (odbrane SAD Ešton Karter), ruske operacije podržavaju i pomažu režim predsednika Sirije Bašara el Asada koji doliva ulje na vatru. Potpuno smo usredsređeni na slabljenje i uništenje DAEŠ-a“, dodao je on.

„Pored memoranduma, sa Rusima delimo približne geografske koordinate u kojima snage koalicije mogu da vode operacije i savetujemo im da se uzdržavaju od tih teritorija. Do sada su oni to poštovali“, zaključio je predstavnik Pentagona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala