Vrh CIA uhapsio „opasnog komunistu“ Nelsona Mandelu (video)

© AP Photo / Denis FarrellNelson Mendela
Nelson Mendela - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši agent CIA konačno je potvrdio ono u šta je ceo svet sumnjao — američka agencija stajala je iza hapšenja Nelsona Mendele i njegovog 27-godišnjeg robijanja.

Dve nedelje pre nego što je „pokajnik“ 88-godišnji špijun CIA Donald Rikard umro, ispovedio se filmskom režiseru Džonu Irvinu i potvrdio je da je vrh agencije stajao iza hapšenja Mandele, navodi „Sandej tajms“.

Rikard je branio akciju hapšenja najtraženijeg čoveka Južne Afrike 1962. obrazlažući da je bilo neophodno uhapsiti „najopasnijeg svetskog komunistu van Sovjetskog Saveza“.

Bela kuća - Sputnik Srbija
Američki „agenti haosa“

Rikard, koji je zvanično radio kao američki vicekonzul u južnoafričkom gradu Durbanu, rekao je da je Mandela bio na putu za Natal, putujući između Johanseburga i Durbana.

„Saznao sam kad i kako Mandela putuje i bio sam uključen u njegovo hapšenje“, rekao je Rikard, prenosi „Frans 24“.

Bivši špijun nije objasnio odakle je dobio informaciju, ali je rekao da veruje da je Mandela bio „potpuno pod kontrolom Sovjetskog Saveza, komunistička igračka“ i da je pokušao da podstakne narod Natala na masovnu pobunu protiv režima aparthejda.

„Natal je ključao u to vreme i Mandela je mogao da izazove rat. Ako bi ojačale sovjetske snage, Sjedinjene Države bi morale da se umešaju i stvari su mogle da odu dođavola“, rekao je Rikard.

„Bili smo na ivici u to vreme i tome se moralo stati na kraj, što je značilo da Mandela mora biti uhapšen i ja sam stavio tačku na tu situaciju“, dodao je on.

Logo Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američka zastava - Sputnik Srbija
Kako su klijenti američkih obaveštajnih službi dolazili na vlast

Posle hapšenja, Mandela je proveo gotovo 28 godina u zatvoru pre nego što je postao prvi južnoafrički predsednik posle aparthejda 1994. i jedan od najcenjenijih boraca za ljudska prava u istoriji.

Reditelj Irvin pokušava da rekonstruiše poslednje mesece uoči Mandelinog hapšenja u biografskom filmu „Mandelin pištolj“, koji bi trebalo da ima svoju pretpremijeru na Kanskom festivalu.

Aktivista Rajan Šapiro pokrenuo je u SAD legalnu akciju protiv FBI, CIA i Agencije za nacionalnu bezbednost 2014. godine zbog izbegavanja ovih agencija da dostave javnosti vladine dokumente iz perioda hapšenja Mandele, u skladu sa zahtevom po Dekretu o slobodi informisanja.

U martu ove godine sudija prekršajnog suda presudio je protiv zahteva CIA da se odbije zahtev za otvaranje dokumenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala