Amerika gura Rumuniju na prvu liniju odbrane

© AFP 2023 / Daniel MihailescuRumunska fregata „Regina Marija“ u NATO vojnoj vežbi u Crnom moru
Rumunska fregata „Regina Marija“ u NATO vojnoj vežbi u Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika aktiviranjem američkog protivraketnog štita u Rumuniji stavlja Bukurešt na prvu liniju odbrane u slučaju globalnog sukoba Rusije i NATO-a, budući da taj sistem nije namenjen za uništavanje raketa dalekog dometa i ne bi zaštitio tu zemlju od potencijalnog ruskog udara, smatra vojni analitičar i pukovnik u penziji Goran Jevtović.
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Rusija bila spremna da stvori zajedničku vazdušnu odbranu sa NATO-om (video)

On za Sputnjik navodi da je američki sistem SM-3 namenjen za uništavanje raketa malog i srednjeg dometa, tako da razmeštanje ovog sistema treba sagledavati u kontekstu šireg plana  NATO-a za proširenja na istok, a kada se uzme u obzir stvaranje crnomorske flote NATO-a, koja će uključiti i nemačke i italijanske brodove, onda to dobija posebnu dimenziju.

Istovremeno, zamenik direktora krimske filijale Ruskog instituta Strateških studija Sergej Jermakov smatra da ovo nije cilj čitavog NATO-a, već primarno Vašingtona, koji mu omogućava globalno liderstvo i jačanje pozicije u Evropi.

On kaže da je prvenstvena namena ovog štita bila odbrana od Irana i Severne Koreje, ali su te zemlje korišćene kao izgovor, a ta retorika i dalje se koristi po inerciji.

© SputnikPukovnik Vojske Srbije u penziji Goran Jevtović
Pukovnik Vojske Srbije u penziji Goran Jevtović - Sputnik Srbija
Pukovnik Vojske Srbije u penziji Goran Jevtović

I Jevtović je istog mišljenja i kaže da Iran ne predstavlja nikakvu pretnju za bezbednost Zapada.

Rumunska fregata „Regina Marija“ u NATO vojnoj vežbi u Crnom moru - Sputnik Srbija
SAD: PRO u Evropi ne podriva potencijal Rusije

„SAD ja vidim kao udarni čekić kojoj je NATO samo paravan. Cilj ovog poteza je zatvaranje južnoevropskog vojišta, koje podrazumeva Crno, Jadransko i Egejsko more. To je deo agende prodora na istok i vojnog osnaživanja kako bi se neki budući udar na Rusiju mogao izvesti na pravi način“, kaže on.

Pritom, objašnjava Jevtović, ne treba zanemariti da Rusija već odavno ima razrađen sistem radioelektronskog obaranja ofanzivnih projektila NATO-a, a to je razmešteno na nekoliko brodova i pokretnih kontejnera koji se ne mogu nikako locirati, bar ne u ovoj fazi.

Komentarišući najave o pojačanju crnomorske flote NATO-a, Jevtović je dodao bi to bila direktna pretnja Rusiji i drugim zemljama Bliskog istoka, kao i da bi to narušilo konvenciju iz Montrea, prema kojoj vojni brodovi zemalja koje nemaju izlaz na Crno more, ne mogu se nalaziti u njegovim vodama više od 21 dan.

„Iako će se u početku NATO truditi da ne prekrši pravilo od 21 dan, takav splet događaja će uticati da se ta konvencija promeni. Bilo kako bilo, doći će do narušavanja balansa koji je važio decenijama“, zaključio je Jevtović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala