Rusija bila spremna da stvori zajedničku vazdušnu odbranu sa NATO-om (video)

© Sputnik / Eugene OdinokovZvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je bila spremna da stvori zajedničku vazdušnu odbranu sa NATO-om, ali je alijansa to odbila, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući gomilanje NATO trupa u Rumuniji.

"Već dugi niz godina, ruska strana je u više navrata skretala pažnju na rizike koje predstavljaju takvo jednostrano raspoređivanje strateških sistema raketne odbrane SAD po međunarodnu bezbednost i stabilnost. Bili smo spremni da blisko sarađujemo uključujući stvaranje zajedničke vazdušne odbrane sa NATO-om koji bi bio izgrađen na principu sektora“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

"To bi zaista moglo da zašti region od mogućih raketnih pretnji izvan evroatlantskog regiona a da istovremeno ne naruši strateški paritet."

Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj: Američki raketni štit u Rumuniji pretnja za Rusiju

U Moskvi smatraju da je glavni zadatak za sirijsko rešenje ispunjavanje postignutih sporazuma, rekla je Zaharova.

Smatramo da je sada najvažnije da sirijske strane i svi učesnici u potpunosti sprovode usvojene odluke, rekla je Zaharova je na konferenciji za medije.

Moskva zahteva da se prekinu preostali kanali za finansiranje terorističkih grupa u Siriji, izjavila je Zaharova.

„Takođe naglašavamo da je potrebno da se prekine sa davanjem podrške teroristima u živoj sili, o čemu ne prestajemo da govorimo našim partnerima. I ne samo u živoj sili, već i u naoružanju. Takva podrška, kao što znate, vrši se preko sirijsko-turske granice“, rekla je Zaharova novinarima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala