Opšte je poznato da zbog postizanja što boljih prinosa, odnosno većeg ostvarivanja novčanih prihoda, mnogi proizvođači hrane koriste štetne insektcide i pesticide i van dozvoljenih granica. Voće i povrće proizvedeno na taj način i posle pranja može sadržati više od 30 vrsta štetnih sastojaka.
Nije sporno ni da je kvalitet hrane na izuzetno niskom nivou. U odnosu na period od pre 50 godina, voće i povrće sadrže daleko niži procenat vitamina i hranljivih materija, a pored pesticida u širokoj upotrebi su i hormonska sredstva i antibiotici koji se daju životinjama namenjenim za ishranu ljudi. Loša ishrana neminovno je povezana sa zdravstvenim problemima i bolestima.
U takvim okolnostima, ljudi se sve češće opredeljuju za konzumaciju organske hrane, koja se proizvodi na ekološki zdravom i čistom zemljištu, bez upotrebe hemijskih sredstava.
Svi koji su probali organsku hranu uverili su se u očiglednu razliku u ukusu i mirisu u odnosu na konvencionalne namirnice.
Bez obzira na znatnu razliku u ceni, sve ove činjenice trebalo bi da budu dovoljne da se ljudi masovno opredele za konzumaciju organske hrane.
Ipak, u poslednje vreme objavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da i organska hrana nije savršena.
Američki istraživači sa Dartmut koledža tvrde da su niske doze hemikalija u modernim obrocima „obično bezopasne i veoma povoljne po zdravlje“.
Oni ističu da postoje milioni ljudi koji se plaše da jedu neprirodne supstance, ali male doze bilo prirodnih, bilo sintetičkih hemikalija koje se koriste u obrocima ne predstavljaju nikakav rizik po ljudsko zdravlje.
Istovremeno, izneli su tvrdnje da organska hrana sadrži sastojak koji je izuzetno štetan za organizam — arsen.
Tim istraživača iz Dartmuta je otkrio mnoge prehrambene organske proizvode koji sadrže dodatak sirupa smeđe riže, a otkrili su da sirup smeđe riže povećava koncentraciju arsena u namirnicama.
Testirali su brojne namirnice organske hrane, uključujući hranu za bebe, žitarice, energetske pločice i dodatke koje koriste sportisti.
Utvrdili su da jedna od organskih namirnica za najmlađe imala čak šest puta veću meru arsena od dozvoljene.
Organski sirup smeđe riže se sve više koristi u organskoj hrani kao zaslađivač. Ranije se koristio kukuruzni sirup koji je bogat fruktozom, ali je ustanovljeno da je štetniji od sirupa smeđe riže.
Smeđa riža sadrži višu koncentraciju arsena od bele riže jer se velika koncentracija nalazi u samoj ljusci zrna.
Istraživanje koje je objavljeno u listu „Anali interne medicine“, uporedilo je 17 studija u kojima se navode razlike među ljudima koji jedu organsku hranu i onima koji je ne jedu i 223 studije u kojima se porede nivoi hranljivih materija, bakterija, gljivica ili pesticida u različitoj hrani — uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mleko i jaja.
Rezultati ovog istraživanja koji se podudaraju sa nalazima britanske Agencije za standard hrane koja je zatražila istraživanje, pokazali su da organsko i neorgansko voće i povrće sadrži slične količine vitamina, a mleko istu količinu proteina i masnoće.
Profesor Alan Dangur iz Londonske škole higijene i tropske medicine, autor istraživanja, kaže da potrošači iz različitih razloga biraju organsku hranu.
„Međutim, ovo istraživanje pokazuje da nema ubedljivih razlika između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili pogodnosti za zdravlje. Ovo bi trebalo da posluži kao dobra informacija potrošačima“, rekao je on.
Iako su ova istraživanja ukazala na to da uprkos popularnom verovanju, organska hrana ne mora biti i zdravija hrana, svakako treba imati u vidu ko je vršio i ko je finansirao istraživanja. I da li su svesno ili nesvesno neke prednosti ili nedostaci jedne ili druge vrste hrane preuveličavani ili zanemareni.
Naročito u vremenu ekspanzije GMO hrane.