Turska vojska ubija kurdske civile u Siriji (video)

© AFP 2023 / ARIS MESSINITurska vojska
Turska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rat turske vlade protiv vojnika Kurdistanske radničke partije (PKK) na jugozapadu zemlje predstavlja smrtonosnu represiju kurdskih civila ne samo u Turskoj, već duž čitave granice sa Sirijom, javio je RT.

Kurdske civile koji žive u severnoj Siriji napadaju turske vojne snage koje vode rat protiv PKK na jugu Turske. Ljudi svakodnevno stradaju od prekograničnih granatiranja.

„Najmanje dvoje ljudi, uključujući jedno dete poginuli su u Kamišliju u granatiranju preko granice, koje se redovno sprovodi od početka marta. U proseku više od deset granata dnevno pogodi Kamišli“, navodi RT.

Kamišli se nalazi nekih 200 metara od položaja vojske Turske.

Kurdi - Sputnik Srbija
Kurdi i država — sad ili nikad

Napetosti između Ankare i Kurda eskalirale su u julu 2015, kada su nastavljene borbe između turske vojske i PKK, koje Ankara smatra teroristima.

Prošlog meseca je novinar RT Vilijam Vajtman uspeo da se ušunja i napravi ekskluzivne fotografije grada Džizre, koji su držale turske snage. On je otkrio mnoge svireposti turske vojske tokom vojnih operacija u turskom Kurdistanu.

„Sve zgrade imale su rupe od metaka. Soba jedne od zgrada bila je izrešetana mecima. Na podu je bilo krvi. Stanovnici su mi rekli da su na tom mestu pogubljeni kurdski vojnici“, rekao je Vajtman.

Novinar je posetio i mesto na kome je živo sahranjeno više od 50 ljudi. Ali turska vojska je uklonila tela da bi sakrila činjenicu da su ubijeni civili.

Sirija nije jedina zemlja koju granatira turska vojska. U martu su šest aviona turske avijacije bombardovalo je sela na severoistoku Iraka, za koja su smatrala da se u njima kriju kurdski vojnici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala