Kurdi i država — sad ili nikad

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANKurdi
Kurdi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka sirijskih Kurda da proglase federalni region u Siriji je jako važna jer imaju istorijsku šansu da ostvare viševekovnu želju da formiraju sopstvenu državu, saglasni su sagovornici emisije #SvetSaSputnjikom Srećko Đukić, bivši ambasador i stručnjak za međunarodne odnose, i Stevan Gajić, istraživač sa Instituta za evropske studije.
Kurdi u Iraku - Sputnik Srbija
Kurdistan — da li je nova država realnost?

Glavna frakcija sirijskih Kurda uspostavila je federalni region u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije. U sirijskom gradu Rumejliju okupilo se 200 delegata sa čitavog severa Sirije — oni predstavljaju sirijski Kurdistan, kao i arapske, asirske, čečenske, turkmenske i jermenske opštine Alepa, El Šanbea i drugih. Sastanak je održan pod parolom „Federalna Sirija — garancija zajedničkog života i bratstva naroda“.

Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije kaže da Kurdi imaju istorijsku šansu u ovom trenutku.

„Imaju naklonost i SAD i Rusije i javnih mnjenja na Zapadu i na Istoku, imaju nepodeljenu podršku. Istovremeno Turska se direktno obratila Vašingtonu za zahtevom da se PKK stavi na listu terorista i pitala je sa kim ste vi sa nama ili sa Kurdima. Amerikanci su ih praktično ignorisali. Rekli su slažemo se da se ne slažemo kao što nama kažu za Kosovo“, kaže Gajić i napominje da će se u narednim godinama nestabilnost preseliti na jugoistok Turske.

On objašnjava da su Kurdi iz Sirije i Turske mnogo bliži jedni drugima nego sa Kurdima iz Iraka, a da su irački Kurdi u mnogo boljim političkim odnosima sa Turskom, što ne važi za sirijske Kurde.

Kurdi sa zastavom Kurdistana - Sputnik Srbija
Kurdi proglasili federalni region u Siriji

Bivši ambasador i stručnjak za međunarodne odnose Srećko Đukić kaže da su Kurdi na putu ka stvaranju države.

„To je jedan jako star narod. Kao diplomata imao sam sa njima jako puno iskustva u Bugarskoj, tamo ih ima više od 25.000. To su turski Kurdi i oni su vrlo lojalni državi Bugarskoj. Pokušavali su sa našom državom devedesetih godina da uspostave kontakt, ali ona nije bila raspoložena za to. Nudili su svoje satelite da nam daju kanale da emitujemo TV program za ceo svet jer su znali da zapadni svet o nama širi lošu pogrešnu sliku“, objašnjava Đukić.

On podseća da su Kurdi narod koji postoji hiljadama godina i da sada imaju podršku u Rusiji i SAD koju bi mogli da iskoriste.

„Ali ljudi sa Balkana koji imaju iskustvo šta znači imati, pa nemati državu, nemaju razumevanja i podršku za njih“, zaključuje Đukić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala