Koga psuje Putin

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi citati Vladimira Putina sa prošlih godišnjih konferencija za štampu i „Direktnih linija“ sa građanima Rusije ušli su u narod i danas se prepričavaju.

Za razliku od prethodnih — ove godine su izostali zahtevi poput onog da kao vrhovni komadant naredi mužu drugarice jedne gospođe, neumoljivom oficiru Borisu, da supruzi za rođendan kupi psa — ali ni ovogodišnja „Direktna linija“ nije prošla bez humora i ironije.

„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
Putin: Rusiju niko ne može opkoliti (video)

Putin je za više od tri i po sata, koliko je trajao razgovor sa građanima, odgovorio na skoro 80 pitanja — teških i ozbiljnih, šaljivih i duhovitih. Pitanja za predsednika stizala su iz svih regiona Rusije, od zaposlenih, penzionera, dece… Neka od njih su nasmejala Putina, a svojim odgovorima zasmejavao je i on građane Rusije.

Tako smo saznali da Putin ume i da opsuje, i to — najčešće sebe.

„U Rusiji postoji takav greh. Zatim se pomolim i zatražim oproštaj (za greh)“, našalio se Putin.

Na pitanje jednog građana na čemu najviše štedi, Putin je odgovorio — „na vremenu“.

Ruski predsednik se našalio i na račun predstojećih izbora.

„Nije bitno za koga glasaju, već kako broje glasove“, aludirajući na nekadašnju Staljinovu izjavu.

© SputnikKurdi su veoma hrabri, herojski, i oni su važna sila u borbi protiv terorizma u Siriji.
Kurdi su veoma hrabri, herojski, i oni su važna sila u borbi protiv terorizma u Siriji. - Sputnik Srbija
Kurdi su veoma hrabri, herojski, i oni su važna sila u borbi protiv terorizma u Siriji.

Ipak, ruski predsednik je izrazio nadu da će predstojeći parlamentarni izbori biti fer i pošteni.

„Aj spik from maj hart

To kako ruski ministar sporta Vitalij Mutko govori engleski, često je predmet šala u Rusiji, a Putina je interesovalo i da li je jednog od učesnika „Direktne linije“ Mutko učio tom jeziku.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Opet iznenađuje: Šta je sada uradio Putin (video)

Ruskom predsedniku je postavljeno pitanje o supstanci meldonijum, koja je nedavno proglašena dopingom, i zbog koje je nekoliko ruskih sportista suspendovano.

„Šta može da se desi sa sportskim rukovodstvom zemlje? Kakva će biti kazna? Iskreno, Aj spik from maj hart“, rekao je mladić na lošem engleskom, izgovarajući čuvenu rečenicu koju je svojevremeno Mutko izrekao posle jedne međunarodne utakmice.

Putin je šaljivo odgovorio:

„Da li vas je to Mutko učio engleski. Časove uzimate od njega?“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Koga bi Putin prvo spasio: Porošenka ili Erdogana?

Ubrzo je dobio odgovor:

„Hvala bogu, ne!“

Mito za violine

Jedno od pitanja za Putina je glasilo i da li ćete tužiti strane medije zbog kleveta oko afere „Panamski papiri“?

„Ti papiri deluju kao da su ih predstavljali advokati, a ne novinari. Koliko ja znam, moje ime se tamo ne spominje. Nije im palo na pamet da je moj prijatelj Sergej Roldugin sav novac potrošio na instrumente, on je muzičar. Niko ne prima mito u violinama“, našalio se Putin.

Odgovarajući na pitanje po kom sledećem neprijatelju će udariti ruske Vazdušno-kosmičke snage, Putin je odgovorio po „bespuću i javašluku“.

„I mi pamtimo onu pesmu — ’Od tajgi do britanskih mora Crvena armija je najjača‘, ona je i tako najjača“, dodao je ruski predsednik.

Šta su deca pitala Putina

© SputnikRuski predsednik u studiju odgovra na pitanja građana
Ruski predsednik u studiju odgovra na pitanja građana - Sputnik Srbija
Ruski predsednik u studiju odgovra na pitanja građana

Jedno od neočekivanih pitanja ticalo se doručka. Jedna devojčica je pitala Putina da li su i njega terali kad je bio mali da jede kašu i da li je on danas voli.

„Mene nikada nisu terali da radim ono što ne želim. Kaše jedem svako jutro, i danas sam je takođe jeo. Uostalom, što je čovek stariji, to ima manje zuba i sve više voli kašu“, našalio se Putin.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama na 70. Generalnoj skupštini UN - Sputnik Srbija
Putin: Obama je pristojan i hrabar čovek

Prošle godine u „Direktnoj liniji“ jedno dete je pitalo Putina da li misli da bi ga Obama spasio ako bi počeo da se davi… Ove godine je od dvanaestogodišnje devojčice Varje Kuznjecove stiglo slično, podjednako zanimljivo pitanje.

„Kome bi prvom pružio ruku — predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu ili lideru Ukrajine Petru Porošenku ako bi se obojica davili?“, pitala je devojčica.

Ruski predsednik je odgovorio da je nemoguće spasiti onoga ko ne želi da bude spasen.

„Ako je neko odlučio da potone, nemoguće ga je spasiti. Spremni smo da pružimo ruku pomoći i ruku prijateljstva svakom našem partneru, ukoliko on to poželi. Rusija će pružiti ruku pomoći bilo kom partneru u teškoj situaciji ako on sam to poželi“, rekao je Putin.

Kafe Prezident - Sputnik Srbija
Kafe „Predsednik“: Putin na zidovima, Obama na toalet-papiru

Takođe, predsednik je prokomentarisao pismo osmogodišnjeg dečaka iz Jaroslavske oblasti koji pohađa peti razred, a hemiju uči po programu osmaka. Kako je rekao školarac, zbog uzrasta njega sada ne uzimaju u dečije kampove „Artek“ i „Sirijus“, a kada bude stariji, to mu neće biti zanimljivo.

Ruski predsednik je to nazvao propustom i duhovito je konstatovao da „organizatori koji rade sa decom, očigledno, nisu bili vunderkindi“.

Devojčica Elena upitala je Putina da li je moguće da žena dođe na čelo Rusije, a on joj je odgovorio da bi „žena možda bolje rešavala današnje probleme Rusije nego muškarac“. Putin je devojčici i poručio da „može da ide u koju god školu poželi, a da je za predsedničku funkciju potrebno da vredno uči“.

„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
Putin: Nadam se da novu vladu Ukrajine neće voditi fobije

Na dečije pitanje koje bi tri želje poželeo kada bi uhvatio zlatnu ribicu, Putin je rekao da je „sve je u našim rukama, ako budemo čekali čuda od zlatne ribice, mogao bi da nam se razbije krčag“.

„Bolje je ne oslanjati se na likove iz bajki, draga devojčice“, dodao je predsednik.

Na pitanje jednog školarca  da li bi odgovarao usmeno ili pismeno ako bi imao proveru znanja, Putin je odgovorio „usmeno“ i dobio buran aplauz publike u studiju.

© SputnikVladimir Putin na "Direktnoj liniji" sa građanima
Vladimir Putin na Direktnoj liniji sa građanima - Sputnik Srbija
Vladimir Putin na "Direktnoj liniji" sa građanima

O bivšoj supruzi i novoj prvoj dami

Privatan život predsednika Rusije prilično je zatvoren za javnost, pa je „Direktna linija“ prilika da se postave i „škakljiva“ pitanja.

„Pojavili su se navodi u medijima da se vaša bivša supruga preudala. Kada ćete nam vi predstaviti novu prvu damu?“, glasilo je pitanje.

Putin je u neprilici blago pocrveneo, zatim se nasmejao.

Američki bokser Roj Džons Junior i predsednik Rusije Vladimir Putin 19. avgusta 2015. god. u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Kome je sve Putin dao državljanstvo

„Nadam se da ono što ću reći o svom privatnom životu neće uticati na cenu nafte i kurs rublje“, odgovorio je duhovito.

Putin je otkrio da je sa bivšom suprugom u prijateljskim odnosima, a da je ono što pišu novine „posebna tema“.

„Kod nje je sve uredu, i kod mene takođe. Da se uozbiljim, ljudi biraju za Državnu dumu i druge organe ljude da bi oni radili. A kad je reč o njihovom ličnom životu, to nije važno. Možda ću vam sledeći put reći više, ali oprostite mi što se to neće desiti danas.“

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri: Putin je pametan strateg i taktičar

Muž i žena, isti vrag

Građani su od ruskog predsednika želeli da dobiju i odgovor na pitanje koji je kandidat za predsednika SAD gori izbor za Rusiju — Hilari Klinton ili Donald Tramp.

„Treba tražiti one koji su bolji, a ne ko je gori“, naglasio je ruski predsednik.

On je rekao da SAD treba da se vode ne pozicijom sile i imperijalnim ambicijama, već da poštuju partnere, uključujući Rusiju. Putin je kazao i da „ne veruje u drastičnu promenu američke politike“.

„Što se tiče konkretnih država, uzmite SAD za primer. Prvo je stariji Buš bio na vlasti, zatim mlađi Buš — u svakom slučaju, jedna porodica. Klinton je bio dvaput zaredom predsednik, sad njegova žena pretenduje — opet na vlasti može da ostane jedna porodica. Gde je tu smena? Kod nas se kaže — muž i žena, isti vrag“, kazao je Putin i dodao da ne misli da je to loše, „ima prednosti i mana“.

© SputnikPriznavanje greške u Libiji pokazuje da je američki predsednik zaista pristojan čovek.
Priznavanje greške u Libiji pokazuje da je američki predsednik zaista pristojan čovek. - Sputnik Srbija
Priznavanje greške u Libiji pokazuje da je američki predsednik zaista pristojan čovek.

Lepe želje za baba Zinu

Ovogodišnja „Direktna linija“ trajala je tri sata i 39 minuta. Za Putina je stiglo više od tri miliona pitanja. Baka Zina je uhvatila „poslednji voz“. Putin je u poslednjem trenutku na krolu video poruku koja se vrtela: „Želim vam da dugo poživite“, u potpisu je stajalo — baka Zina.

Putin je pretpostavio da se poruka odnosila na sve građane Rusije i poželeo je baki da i ona bude „srećna i zdrava“.

Time se 14. po redu „Direktna linija“ Vladimira Putina i građana Rusije završila. Do sledećeg aprila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala