EKSKLUZIVNO Jeremić: Verujem u pobedu

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSVuk Jeremić
Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vuk Jeremić, nekadašnji šef diplomatije Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, kaže u ekskluzivnoj izjavi za Sputnjik da će njegovo učešće u trci za mesto generalnog sekretara svetske organizacije podići profil Srbije i da veruje u pobedu.

Vlada Srbije imenovala je Jeremića danas za kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Jeremić kaže da je velika čast i privilegija predstavljati svoju zemlju u ovakvoj međunarodnoj utakmici.

Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Potvrđeno Sputnjiku: Jeremić kandidat Srbije za generalnog sekretara UN

„Zahvalan sam Vladi Srbije i premijeru Vučiću na podršci i ukazanom poverenju. Zahvalan sam i predsedniku Nikoliću. Ovo je stvar države Srbije i velika prilika za Srbiju da se predstavi na najvišoj mogućoj međunarodnoj pozornici“, kaže Jeremić za Sputnjik.

Ovo predstavlja jednu od najvažnijih funkcija u međunarodnom poretku, kaže Jeremić.

„Mislim da će učešće Srbije u trci podići njen profil, a ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da nas na najbolji mogući način predstavim u svetu“, obećava Jeremić.

On veruje da će komparativna prednost Srbije biti u tome što će naša zemlja, po svoj prilici, biti jedina koja će se u Njujorku predstaviti sa konkretnim programom, koji je na 80 strana i sadrži 53 konkretna predloga kako reformisati UN.

„Na toj platformi su poslednjih nekoliko meseci radili mnogi domaći i međunarodni eminentni stručnjaci okupljeni oko CIRSD-a, i ti predlozi grupisani su u pet celina — održivi razvoj, klimatske promene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć i sama reforma sekretarijata UN“, kaže srpski kandidat za genseka UN.

Sekretar UN Ban Ki Mun za govornicom - Sputnik Srbija
Trka za genseka UN — da li će izabrati snažnog i nezavisnog

Prema njegovim rečima, u ovoj trci ima mnogo dobrih kandidata, a neki od njih su već mesecima u kampanji.

„Mi počinjemo sa određenim zakašnjenjem, ali učinićemo sve da se u narednom periodu tako pozicioniramo da nadoknadimo propušteno. Mnogi su nam davali male šanse i kada smo isticali kandidaturu za predsedavanje Generalnom skupštinom UN ili za predsedavanje OEBS-om, pa smo uspeli da iznenadimo“, poručuje Jeremić.

Ovi izbori će, istina, biti daleko teži, ali ni u jednu trku ne treba ulaziti bez vere u pobedu, zaključuje Jeremić za Sputnjik.

Inače, Vuk Jeremić osnivač je i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Diplomirao je teorijsku i eksperimentalnu fiziku 1998. godine na Kembridžu. Master diplomu u sferi državne administracije i međunarodnog razvoja stekao je 2003. godine na Harvardu.

Jeremić je u politiku ušao kao član Demokratske stranke, a od 2013. nije član nijedne političke opcije.

Dobre šanse za uspeh

Bivši ambasador Srbije u UN Feodor Starčević za Sputnjik kaže da je isticanje sopstvenog kandidata za mesto generalnog sekretara UN izuzetno značajno za Srbiju.

Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Jeremija — uragan koji će (p)očistiti Ujedinjene nacije

„Srbija ima odličnog kandidata u Vuku Jeremiću, koji ispunjava dve najvažnije kvalifikacije za generalnog sekretara, zastupljene u biografijama ljudi koji su bili na toj poziciji — da su bili ministri spoljnih poslova svojih zemalja i predsednici Generalne skupštine UN“, kaže Starčević.

Prema njegovom mišljenju, Jeremić ima dobre šanse za uspeh, a kao jedan od njegovih glavnih aduta vidi diplomatsko iskustvo i kontakte stečene tokom ministarske pozicije u Srbiji, a prevashodno tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da iskustvo Vuka Jeremića u UN govori da je reč o respektabilnom kandidatu koji će ovu trku trčati sa puno energije, entuzijazma i želje za pobedom.

„Biće potrebno mnogo truda i rada kako samog Jeremića, tako i države Srbije ukoliko želi da svog kandidata podrži u punom kapacitetu“, kaže Joksimovićeva za Sputnjik.

Prema njenim rečima, konkurencija je jaka, a u međunarodnim krugovima se govori o tome da bi na mestu genseka UN trebalo da se nađe žena, pa otud i priličan broj ženskih kandidata.

O Irini Bokovoj se govori kao o jednom od jakih kandidata. Sa druge strane, Srđan Kerim iz Makedonije je neko ko ima slično iskustvo kao Jeremić, ali iz ranijeg perioda, a slovenački kandidat Danilo Tirk je takođe poznat u sistemu UN, objašnjava Joksimović.

„Mislim da će ipak presuditi to koji će kandidat uspeti da ubedi najvei broj članica, a pre svega one koji suštinski imaju najveću težinu u okvirima UN, da je upravo on za njih najprihvatljiviji i najneutralniji u odnosu na neke nove balanse snaga u svetu. Za to će biti potrebna ogromna diplomatska veština”, kaže Joksimović.

A na Ist Riveru u utorak je počelo trodnevno predstavljanje kandidata za mesto prvog čoveka UN. Do sada je istaknuto devet kandidatura, a kandidati mogu ući u trku do kraja juna. Generalnog sekretara imenovaće Generalna skupština na predlog Saveta bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala