Jeremija — uragan koji će (p)očistiti Ujedinjene nacije

© AP Photo / Richard DrewVuk Jeremić
Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sila je jednako masa puta ubrzanje. To znaju i oni koji nisu diplomirani fizičari. Masa bi u ovom slučaju bila upravo kandidatura od strane Srbije, a ubrzanje bi dale Rusija i Kina. I eto uragana koji se pojavljuje i rešava stvari.

Srbija je (konačno) uplatila tiket. Vuk Jeremić, bivši šef srpske diplomatije, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i trenutni predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj — današnjom zvaničnom kandidaturom ima velike šanse da postane generalni sekretar Ujedinjenih nacija. U hodnicima UN počela je (najedanput) da duva promaja.

Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Jeremić: Verujem u pobedu

Srbin na čelu UN više je nego dobitak na lotou. Tada u hodnicima centrale ove organizacije u Njujorku neće biti promaja, već konstantni uragan koji nosi sve. Doista, diplomatski uragan. Jači i od one „diplomatije na steroidima“, kako su za vreme njegovog mandata nazivali srpsku spoljnu politiku.

Geopolitičke kockice

Jeremić će napadati problem, jer je to glavna odlika njegove politike. A UN imaju previše problema. Za to vreme će Sergej Lavrov mirno pušiti, jer i Rusija želi da UN budu vraćene u svoje ležište. Stalna predstavnica SAD u UN Samanta Pauers će pak ćutati.

Na ćutnju Jeremić i računa prilikom glasanja za izbor genseka Ujedinjenih nacija. Da Zapad (čitaj Amerika) ostane nemušt. Dakle, da ne glasa za njegov izbor, ali i da ne bude protiv. A to je onda (gotovo izvesna) pobeda.

Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Jeremić: Potrebna reforma UN na više polja

Očito da na ćutanje Zapada računa i Srbija, pa je donela ovakvu odluku. Dosadašnje oklevanje sa podrškom Jeremiću bilo je i zbog toga što velikoj svetskoj sili koja je protiv ne treba gurati prst u oko. To je diplomatija. I umnogome se razlikuje od prevlačenja konopca gde pomaže i inat.

Aleksandar Vučić, osim ljubavi prema Crvenoj zvezdi, sa Jeremićem deli i jednaku predanost poslu, posvećenost ideji, strast prema uspehu i neprihvatanje poraza. Čini se da ga je zbog ovog poslednjeg i predložio. Ne voli da njegov kandidat izgubi, a Jeremić je sad i njegov kandidat. Pritom voli da njegov kandidat na predsedničkim izborima u Srbiji naredne godine pobedi, a Jeremić tada neće uopšte biti kandidat.

Sedište UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Srbin na čelu sveta? Možda kad Srbija prestane da se pravi mrtva

Sila je jednako masa puta ubrzanje. To znaju i oni koji nisu diplomirani fizičari kao Jeremić.

Masa bi u ovom slučaju bila upravo kandidatura od strane Srbije, a ubrzanje bi dale Rusija i Kina. I eto onog uragana koji se pojavljuje i rešava stvari.

Očekujte očekivano

Prema kvotama čuvene kladionice „Vilijam Hil“, Jeremić je pre zvanične kandidature bio na trećem mestu političara koji imaju najviše šanse da sednu na čelo Ujedinjenih nacija. Ispred su bile jedino dame, Helen Klark sa Novog Zelanda i Irina Bokova iz Bugarske. Iza njega je, prema kvotama kladionice, Angela Merkel, Toni Bler, Barak Obama i Dejvid Kameron.

Bude li stvarno izabran, Jeremić će biti sve samo ne fikus.

To je pokazao i dok je predsedavao GS UN. Otvarao je rasprave o bezbednosti, miru, ekonomiji, naoružanju… a veliku buru je izazvala rasprava o radu Haškog tribunala, koju je pokrenuo na otvorenoj sednici UN.

Nije saginjao glavu. Znao je da „pokaže zube“ zapadnim diplomatskim predstavnicima. Tražio je ravnopravan tretman. Pa je realno očekivanje da će probati svim silama da prekine dosadašnju praksu prema kojoj su ključne svetske odluke donošene van zidina zgrade UN.

Svojevremeno je njegov ofanzivni pristup u diplomatiji doveo Srbiju u položaj nekoga ko je partner i ko insistira na partnerskom tretmanu, za razliku od dotadašnje navike da je Srbija ta koja se brani. Znao je da bude i drčan, kako bi postigao adekvatan tretman.

Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
SAD ne žele srpskog kandidata za prvog čoveka UN

Bio je u isto vreme fizičar — dakle, realan; politikolog međunarodnih odnosa — dakle, inteligentni pregovarač; ali i sličan vetru —dakle, neko ko se ne može vezati. Ako Amerika bude ćutala prilikom njegovog izbora, pitanje je koliko će docnije moći da ćuti kad shvati da je na tako važnom mestu čovek koga niko nikad nije do kraja mogao da kontroliše. Ako pak odustanu od kontrole, biće na dobitku.

Na dobitku će biti i svi ostali. Prvo Jeremić. Potom Srbija. A bude ili uspeo da iole pomeri neke ustaljene tokove u Ujedinjenim nacijama, na dobitku će biti i mnogi na geopolitičkoj karti sveta.

Ko se seća onog Jeremićevog spuštanja niz salu Generalne skupštine UN, noć posle povlačenja (na Tadićev nagovor) čuvene rezolucije Srbije o Kosmetu i predlaganja rezolucije usaglašene sa EU — zna da je Vuk ćutao, ali su njegovo lice i telo slali jasnu poruku da je reč o čoveku koji ne voli da se spušta.

Očekujte isto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala