Ubica ruskog pilota: Nisam naredio da pucaju, već da ga zarobe

© Foto : Youtube/Urar Tulu Alparslan Čelik
Alparslan Čelik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski državljanin Alparslan Čelik, koji je osumnjičen za ubistvo ruskog pilota Su-24, na sudu je izjavio da nije naredio da se na njega puca već da se zarobi, rekao je Čelikov advokat Murat Ustundag, a prenela agencija RIA Novosti.

„Na prvom video-snimku koji je obišao društvene mreže može da se čuje kako sam naredio da ne pucaju na pilota, a nakon što su se čuli pucnji počeo sam da vičem kako ga treba zarobiti. Oni koji su bili u mojoj blizini takođe su vikali da prestanu da pucaju. Moje naređenje nije bilo da se pilot ubije već da se zarobi“, stoji u Čelikovoj izjavi.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada je oboren avion njegova jedinica je izvlačila mrtve i ranjene borce ispod ruševina.

Alpaslan Čelik - Sputnik Srbija
Turski sud pritvorio ubicu ruskog pilota u Siriji

„Međutim, naravno da sva odgovornost za ubistvo pilota leži na meni i ja sam dužan da odgovaram za to što se tamo dešavalo“, rekao je on.

Čelik je u svojoj izjavi takođe rekao da je veoma tužan zbog svega što se dogodilo, a Rusiju je nazivao Sovjetskim Savezom.

„Neka me pozovu u SSSR, neka me pozovu u Ambasadu, ja ću sa zadovoljstvom tamo da odem i sve da ispričam. Za sve ću da odgovaram. Mi verujemo da se sve loše na kraju završi dobrim. Na snimku se moglo videti kako se dva bespomoćna pilota padobranom spuštaju na zemlju, što znači da ih je veoma lako bilo zarobiti. Međutim, sa svih strana je na njih pucano. Čudovišta sa mitraljezima u rukama, zločinci, koji su ubili te pilote, koji su imali decu, žene, očeve i majke. Međutim, treba sagledati i drugu stranu. Svaki od tih koji su pucali je u ratu izgubio nekog rođaka, a postoje i oni koji su izgubili cele porodice“, rekao je on.

Čelik ne može biti izručen Rusiji

Položeno cveće Aleksandru Poziniču i Olegu Peškovom ,ruskim pilotima koji su nastradali od turskog lovca, prilikom vojne intervencije u Siriji - Sputnik Srbija
Turska najverovatnije neće izručiti ubicu ruskog pilota

Čelik ne može biti izručen Rusiji jer tursko zakonodavstvo to ne dozvoljava, rekao je Ustundag.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo Izmira nije uhapsila Čelika zbog sumnje o ubistvu ruskog pilota, budući da nije imala dovoljno dokaza, već zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Čelik je i te navode odbacio.

„Ja želim da ta tema u Rusiji bude jednom za svagda zatvorena. Ne može biti ni reči o izručivanju turskog građanina bilo kojoj drugoj zemlji, jer tursko zakonodavstvo do ne dopušta. To čak ne može biti ni predmet razgovora. Ukoliko je turski građanin načinio zločin prema stranom državljaninu, jedino turski sud može da ga proglasi krivim“, rekao je advokat.

Istovremeno, kako je rekao, Rusija može da učestvuje u sudskom procesu koji će biti vođen protiv Čelika u Turskoj.

„Rusija bi trebalo za početak da pošalje zahtev u kojem će izraziti želju da učestvuje u sudskom procesu. Ukoliko sud utvrdi da je to moguće, Rusija će dobiti priliku da preda ta dokumenta o slučaju kojim raspolaže“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala