Ispovest sirijskog vojnika: Maštam da sinu dam očevo ime

© Sputnik / Khaled Al Khateb Sirijska vojska
Sirijska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom pet godina ratovanja, pripadnici sirijskih oružanih snaga su doživeli mnogo toga — i radost zbog pobede, i tugu poraza. Bilo je podela unutar vojske, kada su neki vojnici zavedeni „obećanjima i novcem“ stranih političara dezertirali i prebegli u ilegalne naoružane formacije.

Akteri svih tih događaja su živi ljudi koji su imali svoje snove i ambicije koje su napustili zbog jednog cilja — života u miru i blagostanju u svojoj domovini.

Sirijski vojnik Hamza Ismail - Sputnik Srbija
Ispovest sirijskog vojnika: Upisaću doktorat po svaku cenu

Od prvih dana rata, građevinski inženjer Tamam Mala je spoznao miris zemlje u rovovima i prašinu kad eksplodira granata. Samo godinu dana nakon što je diplomirao, izbio je rat, i od tada je oružje njegov nerazdvojni pratilac.

Nekoliko puta je bio teško ranjen, pa mu je Komanda oružanih snaga sirijske vojske predložila da napusti liniju fronta iz zdravstvenih razloga.

„Vratio sam se na front. Dok sam ratovao, sa mojom porodicom se već toliko toga izdešavalo. Najgore od svega je što je moj otac umro, a ja nisam mogao da dođem na sahranu, i za mene je to velika rana“, kaže Tamam.

On dodaje da ga ipak teše očeve reči tokom poslednjeg susreta — da je ponosan što je njegov sin među junacima svoje  zemlje.

I on, kao i svi ostali, sanja mir u Siriji.

„Maštam da mom sinu dam ime moga oca, da ugasi požar u mom srcu“, navodi Tamam.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala