Jordanski kralj „izdao“ Erdogana

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIJordanski kralj Abdulah II
Jordanski kralj Abdulah II - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski list Gardijan došao je u posed snimljenog razgovora jordanskog kralja Abdulaha Drugog i američkih kongresmena. Tom prilikom, monarh je izneo mišljenje da je „slanje terorista u Evropu deo turske politike“.
Bašar el Asad i Muamer Gadafi - Sputnik Srbija
Proročanstvo Asada i Gadafija: Evropa u haosu terorizma

Kralj Abdulah Drugi bin Husein ispričao je američkim kongresmenima da Ankara koristi „radikalne islamiste“ za rešavanje problema na Bliskom istoku, piše Gardijan.

U posedu lista našli su se stenogrami razgovora jordanskog kralja sa visokim američkim zakonodavcima, uključujući predsednika Komiteta senata za oružane poslove Džona Mekejna. Sastanci su održavani od 11. do 17. januara 2016. godine, tvrdi list.

Prema rečima monarha, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan veruje da se problemi regiona rešavaju metodama radikalnog islamizma.

„To što se teroristi šalju u Evropu je deo turske politike. Tursku nastavljaju da biju po prstima, jer ona izlazi suvom iz vode“, nalazi se u dokumentu.

Belgijske snage bezbednosti na ulicima posle terorističkog napada u Briselu - Sputnik Srbija
Era terorizma u Evropi

Bliskoistočni monarh je naglasio da Jordan namerava da upotrebi specijalne snage u Libiji — tamo je planirana zajednička operacija sa britanskim specijalnim snagama. Abdulah Drugi je saopštio da je vojska njegove zemlje spremna da uđe u Somaliju zajedno sa Britanijom i Kenijom, kako bi se izveo udar po pozicijama grupe Šabab, koju „niko ne prati“. Somalijski islamisti, prema rečima kralja, povezani su kako sa DAEŠ-om, tako i sa Al Kaidom.

„Problem je mnogo veći od DAEŠ-a, to je treći svetski rat“, navodi list sadržaj razgovora Abdulaha Drugog sa kongresmenima SAD.

Jedan od izvora Gardijana u Senatu potvrdio je sastanak jordanskog kralja i američkih zakonodavaca, ali je odbio da govori o sadržaju razgovora. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala