Pilot „Flajdubaija“: Spavaću tokom celog leta (video)

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaOlupine putničkog aviona boing 737-800 na aerodromu u Rostovu na Donu
Olupine putničkog aviona boing 737-800 na aerodromu u Rostovu na Donu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle pada „boinga 737-800“ iznad Rostova na Donu, u kojem su poginule 62 osobe, niz bivših saradnika „Flajdubaija“ požalio se da zbog politike te avio–kompanije piloti nemaju vremena za odmor i da usled toga bukvalno spavaju za upravljačem.
Crna kutija aviona Boing-737-800 koji je pao na aerodromu Rostov na Donu. - Sputnik Srbija
Neljudski krici posade „boinga“ u Rostovu na Donu

Samo tokom prošle godine piloti „Flajdubaija“ podneli su više od 150 izveštaja u kojima se žale na hronični umor. 

Nakon što je objavio intervju sa bivšim pilotom „Flajdubaija“, televizijski kanal RT počeo je da dobija pisma od pilota iz ranih avio–kompanija. Stiglo je već 25 pisama, a njihov broj i dalje raste. 

Televizijski kanal poseduje dokumente „Flajdubaija“ koji svedoče o ozbiljnim problemima kada je reč o bezbednosti letova te kompanije. 

„Ako pogledate koliko se često piloti žale na umor, sami ćete se uveriti da je raspored letova sastavljen uz narušavanje svih normi. Raspolažemo fotografijama pilota koji spavaju tokom leta. Neću ih pokazivati, ali bilo je slučajeva kada je pilot govorio: ’Toliko sam umoran da ću tokom celog leta spavati‘“, rekao je sagovornik RT koji je želeo da ostane anoniman. 

Televizijski kanal je zamolio „Flajdubai“ da prokomentariše te izjave, ali tokom cele sedmice predstavnici avio–kompanije se nisu oglasili. 

Ostaci aviona boing 737-800 na aerodromu u Rostovu na Donu. - Sputnik Srbija
Nova verzija pada „boinga“ u Rostovu na Donu

Odmah posle avionske nesreće RT je razgovarao sa bivšim komandirom posade „Flajdubaija“, čija je izjava i podstakla dalje istraživanje. 

Prema njegovim rečima, rukovodstvo kompanije je od samog početka znalo da će se pre ili kasnije dogoditi nesreća. 

Među pilotima „Flajdubaija“ je prošle godine sprovedena anketa sa pitanjem: „Smatrate li da je verovatna avionska nesreća usled umora pilota?“.

Više od 80 odsto pilota „Flajdubaija“ je potvrdno odgovorila na to pitanje. Nesreća se zaista i dogodila 19. marta u Rostovu na Donu. 

Zvanični komentar avio–kompanije koji je RT uspeo da dobije glasi: „Za avio–kompaniju ’Flajdubai‘ bezbednost naših pilota i cele posade jedan je od prioriteta.

Delatnost avio–prevoznika je strogo propisana, prilikom sastavljanja rasporeda letova mi poštujemo sve zvanične zahteve, pritom posebnu pažnju posvećujemo parametrima od kojih zavisi radna sposobnost naših posada, kao što su ukupan broj radnih sati, vreme prethodnog leta i broj slobodnih dana.“ 

Ostaci aviona boing 737-800 na aerodromu u Rostovu na Donu. - Sputnik Srbija
Tri verzije uzroka pada „boinga“ u Rostovu na Donu (video, foto)

Ipak, prema rečima bivšeg pilota „Flajdubaija“, raspored letova se sastavlja bez poštovanja bilo kakvih normi.

„Oni sami utvrđuju pravila. Imam kolege koji rade u kompaniji ’Emirati‘ i oni se žale da se prema njima isto tako ophode. To je nešto poput ropstva na savremeni način, u kojem su se našli čak i piloti“, izjavio je on. 

Piloti koji su pristali da RT ispričaju kakvo je stvarno stanje stvari u avio–kompaniji doveli su sebe u ozbiljnu opasnost.

Jedan od njih je rekao: „Kod nas u zemlji čovek kome neko smeta može jednostavno da iščezne bez traga, i tačka“. 

RT navodi da je proverio identitete svih pilota i da tačno zna ko su ti ljudi, ali da ne može da saopšti njihova imena jer oni strahuju za svoje živote.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala