Vučić: Evropa više nije veliki san kao što je bila

Pratite nas
Želimo najbolje moguće odnose s ljudima i narodima na Balkanu, i uprkos tome što danas ima sumnji u budućnost regiona iz kojeg dolazimo, uveren sam da je dobro što se sastajemo, razgovaramo, što se poštujemo i sarađujemo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić u Londonu, na regionalnom Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj.

Migrantska kriza, dodao je, ubedila nas je još više da treba da sarađujemo, i da zajedno pokušamo da prevaziđemo probleme.

Zastave NATO zamalja ispred sedišta u Briselu - Sputnik Srbija
Borba Rusije i Amerike za Balkan

U tom smislu, smatra Vučić, migrantska kriza uticala je i na rastuće nacionalističke tenzije na Balkanu, a svi zatvaraju oči pred tim fenomenom.

„Činjenica je da to možete osetiti u svim zemljama, i samo politički slepa osoba može na to da zatvori oči“, dodao je on.

U međuvremenu, međutim, mi idemo dalje, svi s namerom da budemo deo EU, rekao je Vučić primetivši da je Unija donekle izgubila svoju magičnu moć kad je reč o Balkanu.

„Svi smo premijeri svojih vlada jer govorimo sve najbolje o našim zemljama i u tome smo dobri“, dodao je, a zatim primetio da bi „neko rekao da sedimo ovde kao da smo iz Skandinavije, a ne s Balkana“.

Dodao je da ima još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo u narednom periodu kako bismo bili deo Evrope, a kad je reč o EU podsetio je da je Srbiji, osim regiona, Unija najveći trgovinski partner, i da zbog toga „znamo koliko je važno da investiramo u dobre ekonomske i političke odnose“.

Europol - Sputnik Srbija
Evropol upozorava: Balkan crna rupa između Evrope i Bliskog istoka

„Mi živimo na Balkanu, i ponosni smo što smo tu. Neki bi možda želeli da budu van Balkana, za nas je to irelevantno, mi hoćemo najbolje moguće odnose sa svim ljudima i narodima na Balkanu“, poručio je Vučić.

„Evropa više nije veliki san kao što je bila u prošlosti“, primetio je Vučić, dodajući da je Srbija bila zemlja koja je u prethodne dve godine imala najviše investicija u regionu, iako nije bilo većih privatizacija, te da se nada da će se to nastaviti.

„Prošle godine smo imali 1,7 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je dobar rezultat i više nego 2014, ali to nije dovoljno. Potrebne su nam dve milijarde evra stranih investicija da bi imali održiv sistem“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, rezultati fiskalne konsolidacije su bili dobri, ali ima još mesta za promene — učiniti pravosuđe efikasnijim, nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije.

Vučić je priznao da politička situacija u regionu nije tako ružičasta kako su to, navodi on, govorili njegovi prethodnici, a da bi bila ružičasta, potrebna je pomoć EBRD-a.

„Potrebna nam je i njihova pomoć da brže završimo auto-put Niš—Priština, moramo da završimo taj put“, rekao je Vučić i dodao da moramo da promenimo praksu da vozila stoje na administrativnoj liniji po 3-4 dana, ali i da se ne zadržavaju na granici sa BiH i Hrvatskom.

Pogled kroz snajper - Sputnik Srbija
Kod koga je šibica za Balkan?

Vučić je rekao da region čeka i ekonomski i politički teška godina, ali da će nastojati da održi stabilnost, jer bez političke i ekonomske stabilnosti i reformi nema budućnosti ni za jednu zemlju.

Premijer je rekao da u svakom slučaju Srbija očekuje jaču podršku od EBRD-a i EU, i svih evropskih zemalja sa kojima sarađujemo.

Kako je naveo, ne očekuje da bilo ko baca novac na nas, već pomoć u obrazovanju, političku podršku, pomoć u reformama.

Vučić je poručio EBRD-u da bi voleo da predstavnici te banke češće posećuju našu zemlju i naš region, jer je podrška te banke značajna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala