Dogovor Rusije i SAD: Prekid vatre u Siriji 27. februara

© Sputnik / Igor Locman / Uđi u bazu fotografijaHoms
Homs - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD i Rusija predlažu da primirje u Siriji bude uspostavljeno 27. februara, navedeno je u zajedničkom saopštenju ruskih i američkih pregovarača.

U saopštenju se navodi da će primirje u Siriji važiti za sve grupe koje su saglasne sa njegovim uslovima, izuzev terorističkih organizacija DAEŠ–a i Nusra fronta. 

SAD i Rusija će razmenjivati informacije kako u vazdušnim udarima ne bi bili pogađani učesnici u sirijskom primirju, a u saradnji sa drugim zemljama biće utvrđene oblasti u kojima se nalaze teroristi, naglašeno je u dokumentu.

Dodaje se da će biti ustanovljena „direktna linija“ ili, ukoliko bude potrebno, radna grupa za razmenu informacija o poštovanju primirja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je utvrđivanje primirja u Siriji od 27. februara.

Damascus. (File) - Sputnik Srbija
Napadi u Homsu i Damasku najkrvaviji od početka sirijske krize

Ranije je saopšteno da su Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale nacrt sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji će stupiti na snagu 27. februara, prenosi Rojters pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.

Sagovornici agencije su potvrdili da su iz dokumenta isključene terorističke organizacije DAEŠ i Nusra front.

Televizijski kanal Al Džazira, pozivajući se na svog saradnika Džejmsa Bejsa u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, saopštio je da će sporazum uskoro objaviti državni sekretar SAD Džon Keri. 

Suprotstavljene strane u Siriji dokument treba da potpišu do petka, 26. februara, u podne. 

Ranije je izvor iz delegacije moskovsko–kairske grupe sirijske opozicije na pregovorima o rešavanju krize u Siriji rekao za RIA Novosti da je sporazum o prekidu nasilja u Siriji na pregovorima Rusije i SAD u Ženevi postignut i da nacrt treba da bude usaglašen na visokom nivou.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala