Poslanici EP pozvali na brže otvaranje poglavlja 23 i 24

© Flickr / European ParliamentEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su danas o Rezoluciji o Srbiji, u kojoj se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravljaju napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ohrabruju Srbiju da nastavi ekonomske reforme.

Poslanici su ocenili da je postignut ozbiljan napredak na evropskom putu i u normalizaciji odnosa sa Prištinom, pozvali na što brže otvaranja poglavlja 23 i 24, ali i ukazali da je potrebno nastaviti reforme i ojačati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Marti Ahtisari - Sputnik Srbija
Priština nudi „Ahtisarijevu ZSO“ u zamenu za „briselsku“

Poslanici su, tokom rasprave o rezoluciji čiji je autor izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, a o kojoj će glasati sutra, pohvalili konstruktivan pristup Srbije migrantskoj krizi, ali i ocenili da država mora da omogući slobodne i nezavisne medije.

Evropski komesar Johanes Han rekao je, u obraćanju poslanicima tokom rasprave koja je trajala oko sat i po, da bi poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava, trebalo da budu otvorena u prvoj polovini ove godine i dodao da veruje da će i nova vlada posle izbora ostati posvećena reformskom pristupu i dijalogu sa Kosovom.

Han je ocenio da je Srbija preuzela važne korake na evropskom putu, te da je posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji i stabilnosti, reformi pravosuđa i javne uprave i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

On je naglasio da Srbija treba da nastavi reforme, posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, antidiskriminacione politike i ekonomije.

On je naglasio da je vazno da Beograd nastavi konstruktivan prisutup u normalizaciji odnosa sa Prištinom, paralelno sa procesom evropskih integracija.

Han je istakao da je važno da bilateralni odnosi između Srbije i drugih zemalja-članica EU ne ugroze pristupne pregovore.

Zastave Srbije i nepriznatog Kosova - Sputnik Srbija
Jedine moguće promene Poglavlja 35 su kozmetičke

„Evropska komisija ostaje posvećena i podržava Srbiju na njenom putu ka EU i cenim to što i Evropski parlament podržava Srbiju“, rekao je Han.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je da je srpska vlada pokazala posvećenost evropskim integracijama, te istakao da je važno da Srbija osigura vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa, da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije i obezbedi slobodne i nezavisne medije.

„Verujem da bi poglavlja 23 i 24 trebalo da budu otvorena što pre, kako bi se pomoglo Srbiji da nastavi na svom putu ka EU“, rekao je Mekalister.

Takođe, Mekalister je naglasio da su dobri regionalni odnosi izuzetno bitni za dijalog na Balkanu i evropske integracije, te istakao angažman Srbije po tom pitanju.

On je dodao da je napravljen značajan korak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, te da je važno da obe strane rade na ispunjavanju onoga što je postignuto u dosadašnjim sporazumima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala