Žene sa Kosova na čelu kampova DAEŠ–a u Siriji

© AFP 2023 / HO / ALBARAKA NEWSPripadnici DAEŠ-a
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Siriji se na strani DAEŠ–a bori više od 150 boraca regrutovanih na Kosovu među kojima su 42 žene prosečne starosti od 23 godine.

Jedna od njih je i Ćamilje Tahiri koja je, prema pisanju glavne urednice prištinskog „Zerija“ Arbane Džara, vođa ženskih kampova DAEŠ–a u Siriji i Iraku.

Tahirijeva je iz Šipova kod Mitrovice i tim putem je krenula sa mužem koji je poginuo kao borac DAEŠ–a. Ćamilje ipak nastavlja da služi DAEŠ–u, sada i kao neko ko regrutuje nove žrtve među ženama i devojkama sa Kosova.

I danas živi u Siriji sa dvoje male dece.

Jedan od pripadnika Islamske države na Kosovu - Sputnik Srbija
ID povratnici — tempirana bomba na Kosovu

Šćipe Ajdini je posle pogibije muža Sinana Muje iz Gnjilana uspela da se vrati iz Sirije zajedno sa svojom trogodišnjom ćerkom pošto, kako se navodi, nije htela da vrati kosovska dokumenta DAEŠ–u.

Za Lauru Huseni Džara kaže da je tipična kosovska tinejdžerka koja je sa drugaricama izlazila u kafiće i barove, ali nije zadavala mnogo brige roditeljima koji su bili „otvorenih shvatanja“.

„Uzimala je taksi i odlazila na sastanke, u kafiće, sa društvom u grad. Oblačila se isto kao i njene vršnjakinje — često je nosila mini suknje ili farmerke. Bila je vrlo moderna“, ispričao je Faik Uksmajli, čiji se sin Arbnori njome i oženio.

Dok priča o Lauri suze mu se slivaju niz lice. Svega se priseća sedeći na drvenoj stolici na balkonu kuće u Donjem Nerodimlju, malom selu smeštenom među usevima koji okružuju Uroševac, treći po veličini kosovsko–metohijski grad.

Nedaleko odatle se nalazi i „Bondstil“, najveća američka vojna baza na Kosovu.

Europol - Sputnik Srbija
Europol: DAEŠ planira velike napade u Evropi

O svom sinu Arbnoriu i njegovom mlađem bratu Albertu kaže da su bili društveni i otvoreni isto kao i Laura, ali da se posle toga prošle godine sa sve troje desilo nešto strašno.

Za svega nekoliko meseci, kaže, seoski hodža i njegova žena su im isprali mozgove.

„Sve troje su postali ortodoksni muslimani i odvojili se od prijatelja i kruga ljudi sa kojima su do tada kontaktirali. Arbnori je pustio bradu, obukao pantalone do listova i neprestano pričao o Šamu, verskom nazivu za Siriju“, ispričao je Uksmajli koji kaže da je tada sve počelo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala