Amerika pred još jednim velikim ratom?

Pratite nas
Pentagon navodno želi da uloži dodatne napore u kampanji protiv DAEŠ-a, ali ako to zahteva slanje kopnenih trupa, SAD bi mogle biti uvučene u još jedan rat koji bi mogao trajati godinama, rekao je za Raša tudej Ivan Eland, američki viši analitičar odbrane sa Nezavisnog instituta.

„Mislim da smo opet na putu eskalacije u Iraku, a sada i u Siriji“, istakao je Eland, nakon nedavne izjave američkog ministra odbrane Eštona Kartera.

Južni Vijetnam - Sputnik Srbija
Američki „milosrdni anđeli“ koji su izmenili svet

Karter je obećao „dodatne napore jer je neophodno pobediti DAEŠ“. Ministar je takođe rekao da „će biti više čizama na tlu“, ali nije precizirao da li misli na američke vojnike, specijalce ili vojne snage koalicije.

„Nažalost, tako se zemlje zaglibe na određenim mestima. Pošalju nekoliko trupa, postignu uspeh, a ako to ne reši problem, ljudi pitaju: Pa, šta je sledeće? Naravno, uvek ima još trupa, i mislim da je to samo još jedan korak u seriji eskalacije“, primetio je Eland.

Analitičar odbrane kaže da je jedan od glavnih razloga za slanje dodatnih snaga na Bliski istok povezan sa predstojećim sirijskim mirovnim procesom.

„SAD se trude da se sirijski mirovni pregovori nastave i mislim da žele da imaju, takoreći, veći ulog u toj igri“, rekao je Eland. „Drugi razlog je što su imali nekih uspeha na terenu u preuzimanju Ramadija od DAEŠ-a, i mislim da žele da kapitalizuju taj dobitak.“

Džihadisti, teroristi - Sputnik Srbija
Americi smeta velika antiteroristička koalicija

Iračke bezbednosne snage (i američke specijalne snage poslate da ih savetuju) ozbiljno se pripremaju za veliku ofanzivu na Mosul, drugi najveći grad u zemlji koji je od 2014. godine uporište terorista DAEŠ-a. Ali osvajanje Mosula i držanje ostalih gradova pod kontrolom Bagdada mogao bi se pokazati kao obeshrabrujući zadatak.

„Mislim da će za to biti potrebne godine, jer će se gerilci DAEŠ-a povući u ilegalu, vratiti u gradove i voditi gerilske ratove, a bojim se da nema lokalnih snaga na terenu, pa ćemo uskoro videti više američkih čizama na toj teritoriji“, primetio je Eland.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala