Ivanović prinet kao žrtva albanskim ekstremistima

Pratite nas
Srbija treba da pokaže Srbima na Kosovu, ali i međunarodnoj zajednici i Albancima da je spremna da stane iza svakog svog građanina.

Da li je presuda Oliveru Ivanoviću presuda celom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji? Ovo je pitanje koje još uvek nema odgovor, ali, prema rečima srpskog premijera Aleksandra Vučića, ima poruku koju je Srbija i te kako dobro shvatila.

Srbi će se zaklinjati — Olivera Ivanovića mi!

Šta Srbija može da uradi za Olivera Ivanovića i koja poruka je njegovom presudom poslata Srbiji?

Sud Euleksa osudio je Ivanovića za ratne zločine na devet godina robije, oslanjajući se faktički samo na jednu rečenicu izrečenu u dvogodišnjem sudskom postupku jednog od svedoka tužilaštva — Albanca, koju je navodno čuo Ivanovića kako u jednom trenutku izgovara: „Postupi po naređenju“.

Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, nema sumnju kada kaže da je u pitanju politička, a ne pravna presuda.

„Srbija može i mora preko međunarodnih institucija da traži da se suđenje ponovi i da se skine ljaga i sa Ivanovića i sa njegove porodice. Jer sam više nego siguran da je nevin“, kaže Bogdanović za Sputnjik.

Poruka koja je ovom presudom poslata nije upućena samo Srbiji već i Srbima na Kosovu, smatra on.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Presuda Ivanoviću kao seča knezova

„Dakle, to znači da sutra bilo ko, ko iole nešto znači u srpskoj zajednici na Kosmetu može da bude na isti način kao i Ivanović tretiran kod pravosudnih organa na Kosovu. Srbija zato mora ne samo retorički i izjavama, već i delima da učini nešto, jer posle ove presude situacija na Kosovu ni malo nije dobra. Stvorene su nove tenzije i pretnje“, kaže Bogdanović.

Srbija, po njemu, treba da pokaže Srbima na Kosovu, ali i međunarodnoj zajednici i Albancima da je spremna da stane iza svakog svog građanina.

„U nastavku dijaloga sa Prištinom mora se tretirati i pitanje zaštite srpske zajednice na Kosovu“, dodaje Bogdanović.

Presuda Ivanoviću ujedinila je političke aktere na Kosovu. Kao i Bogdanović i Ranđel Nojkić iz Srpskog pokreta obnove, ali i Rada Trajković, bivša poslanica u kosovskom parlamentu, veruju da je presuda politička.

Trajkovićeva objašnjava da se javno mnjenje od početka procesa pripremalo da presudu doživi kao neprihvatljivu. Ona dodaje i da misli da je država Srbija dala neku podršku Ivanovićevom advokatskom timu.

Skup podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu - Sputnik Srbija
Skup podrške Oliveru Ivanoviću

„Ipak, verujem da je bilo bolje da je angažovan advokat iz međunarodne zajednice koji bi na drugi način vodio proces, i tako Olivera oslobodio odgovornosti. U tom smislu mislim da je možda Srbija mogla da pomogne u strategiji“, veruje Trajkovićeva.

Ona tvrdi da je Oliver „dat kao žrtva masi albanskih ekstremista“ zbog predstojećih sudskih procesa koji njih čekaju za zločine nad Srbima.

Nojkić smatra da je ova presuda pokazala da je međunarodna zajednica i dalje na strani Prištine, i da se ratni zločini Srba i Albanci ne tretiraju isto.

„Mislim da se radi o tome da postoje dva aršina — jedan za Srbe, drugi za Albance — i mislim da je to poruka koju je Srbija dobila i razumela“, uveren je on.

Predrag Radonjić, novinar sa Kosmeta i urednik radio KiM, kaže da je sada potrebno upotrebiti sva diplomatska sredstva i zauzeti ozbiljan stav koji će pokazati da je ovako nešto za Srbiju neprihvatljivo.

Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Srbija u šoku: Presuda Ivanoviću skandalozna

„Sve što je vezano za sudbinu daljih briselskih razgovora trebalo bi da se ozbiljno preispita, jer neprestana politika ustupaka Srbije u tom procesu pokazuje da je takva politika, što se tiče Kosova i Metohije, potpuno pogubna“, ističe on.

Radonjić veruje da je posle pobeda u Unesku Srbija dobila signal da bi mogla zbog toga biti kažnjena.

„Možda je presuda Oliveru Ivanoviću samo prvi korak u tom uslovno rečeno kažnjavanju Srbije, a da dodatni koraci tek predstoje“, zaključuje on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala