Srbija u šoku: Presuda Ivanoviću skandalozna

© Wikipedia / MatijaZgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici
Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je presuda kojom je Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora skandalozna i da nema veze sa pravom i pravdom.
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Oliveru Ivanoviću devet godina zatvora

Marko Đurić je u razgovoru za Dnevnik RTS–a rekao da je Srbija šokirana presudom Oliveru Ivanoviću.

„Presuda je u funkciji politike i nema veze sa pravom i pravdom. To je politička poruka ne samo Srbima na Kosovu i Metohiji, već i Beogradu i Srbiji, ali i političkim predstavnicima kosovskih Albanaca, jer neko želi da uspostavi veštački politički balans“, smatra Đurić.

On naglašava da je neophodno da se o toj odluci Euleksovog suda oglasi i Vlada i premijer Srbije.

Đurić je istakao da je Srbija šokirana.

Na presudu je reagovao i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić koji je, kako je rekao, šokiran, ističući da je presuda pre politički, nego što je pravno motivisana i da može imati „uticaj na ukupnu atmosferu koja se stvara“ na Kosmetu.

„Optužiti Ivanovića za te zločine je nepojmljivo sa onim što je on radio, sa jedne strane za čitavo društvo, a sa druge na rešavanju problema Kosova… to nikad nije bilo protivno demokratskim načelima rešavanja tog pitanja“, rekao Ljajić novinarima u Parlamentu.

Ivanović: Izgubljeno vreme sa sinom niko ne može da vrati

Potpredsednik Vlade Srbije je ukazao da presuda može da ima uticaj na ukupnu atmosferu koja se stvara u južnoj srpskoj pokrajini

„Sigurno će atmosfera biti pogoršana“, uveren je Ljajić. 

Politička farsa za zastrašivanje Srba

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković ocenio je da presuda lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću izgleda kao da je napisana pre početka suđenja, te da predstavlja političku farsu za zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji.

„Današnja presuda Oliveru Ivanoviću od strane Euleksovog sudskog veća izgleda kao da je napisana pre početka suđenja i čitave hajke koja je protiv njega i njegove porodice vođena u protekle skoro dve godine“, rekao je Selaković Tanjugu.

Prema rečima ministra pravde, sudski postupak tokom kojeg nije izveden nijedan čvrst dokaz koji bi utvrdio krivicu Ivanovića, predstavlja sve samo ne suđenje na osnovu prava i pravde.

„Suđenje Ivanoviću sada je dobilo svoje pravo obličje — to nije bio postupak, već politička farsa koja je za cilj imala političku osudu jednog od najviđenijih kosmetskih Srba, destabilizaciju stabilne srpske zajednice na KiM i demonstraciju sile u cilju zastrašivanja naših ljudi na Kosova i Metohije“, zaključio je Selaković.

Žrtva Specijalnog suda za zločine OVK

Analitičar Živojin Rakočević izjavio je da je Oliver Ivanović, koji je osuđen na devet godina zatvora, žrtva budućeg Specijalnog suda za zločine OVK.

„On je od početka politički zatvorenik. Potrebno je napraviti balans sa komandantima Oslobodilačke vojske Kosova i uništiti osnove za početak normalnog života“, rekao je Rakočević novinarima.

„Sve to što se danas događa je apsolutno nenormalno. Sve to šalje jednu užasnu poruku da ima malo nade za normalne, slobodne ljude, jer ako sudite slobodnim i normalnim ljudima, sudili ste našem životu“, kazao je Rakočević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala