Oliveru Ivanoviću devet godina zatvora

© Foto : www.mc.rsOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Građanske incijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora u postupku koji se protiv njega i četvorice Srba više od godinu dana vodio za najteža krivična dela, među kojima je i ratni zločin nad civilima.
Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Srbija u šoku: Presuda Ivanoviću skandalozna

Ivanović je osuđen za ubistvo Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice aprila 1999. godine. Oslobođen je optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva 2000. godine. Dragoljub Delibašić je oslobođen optužbi.

Lider SDP–a ostaće u pritvoru do pravosnažnosti presude, odlučilo je Euleksovo sudsko veće.       

Kako se navodi u obrazloženju presude, o događaju u Južnoj Mitrovici su „van svake sumnje“ utvrđene činjenice da je „14. aprila organizovano čišćenje Južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca“.

„Toga dana brojne albanske porodice su silom izbačene iz svojih kuća i izvedene na ulicu. Žene, deca i starija lica su izdvojena od muškaraca i naređeno im je da odu na autobusku stanicu, a 15 muškaraca je zadržano na ulici. Grupa od šest Albanaca je odvojena i rečeno im je da odu u Albaniju. Toga dana Oliver Ivanović je bio na kontrolnom punktu u tome delu Mitrovice. On je nosio plavu uniformu i bio je naoružan“, ističe se u obrazloženju.

Kako se navodi, „jedan od pripadnika paravojne formacije je pitao Ivanovića: ’Šta ćemo, šefe, da radimo sa njima?‘, a Ivanović je odgovorio: ’Što me pitaš, postupi po naređenju‘“, prenosi RTS.

© Tanjug / Željko TvrdišićPolicija ispred zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici
Policija ispred zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Policija ispred zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici

„Devetorica Albanaca je odvedena, dvojica po dvojica. Ubijena su četiri Albanca. Oliver Ivanović je bio svestan operacije ubijanja i proterivanja civila, i on je voljno postupao po planu znajući da će biti ubistva“, navodi sud.

Istaknuto je da je Ivanović bio „u dobrom mentalnom zdravlju“.

„Nije se moglo ustanoviti van svake sumnje da je postupao u svojstvu vođe i lidera srpskih paramilitaraca, i da je podstrekivao grupu ili im naređivao. I samim tim Oliver Ivanović se proglašava krivim za ratno delo ratnog zločina“, stoji u presudi. 

Kako javlja dopisnik RTS–a, penzionisani pukovnik MUP–a Dragoljub Delibašić oslobođen je optužbi.

Optužbi su oslobođeni i profesor Aleksandar Lazović, pravnik Nebojša Vujačić i advokat Ilija Vujačić koji su bili optuženi da su tokom 1999. i 2000. godine počinili više krivičnih dela protiv albanskih civila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala