Nikolić: Presuda Ivanoviću kao seča knezova

© Sputnik / Radoje PantovićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svrha presude kojom se lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović proglašava krivim jeste da se onemogući da predvodi Srbe u Pokrajini, a način na koji je to urađeno podseća na seču knezova, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Povodom presude suda u Kosovskoj Mitrovici, kojom je Ivanović osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine, Nikolić je rekao da je to pokušaj da se Srbi politički obezglave i da se opravda njegovo sklanjanje sa političke scene na Kosovu.

Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Srbija u šoku: Presuda Ivanoviću skandalozna

Način na koji je to urađeno, dodao je Nikolić, podseća na seču knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutijih Srba, kako bi sprečili borbu za slobodu i pravdu.

Nikakva presuda ne može da legalizuje proterivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se legalizuje otimanje dela teritorije Srbije i otimanje srpskih vekovnih ognjišta, naglasio je Nikolić, saopšteno je sa Andrićevog venca.

„Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin“, zaključio je predsednik Republike.

Ivanović je osuđen za krivično delo ratnog zločina, počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. godine, a oslobođen je po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za zločine 2000. godine.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojem je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Lider Građanske inicijative SDP ostaje u kućnom pritvoru do pravosnažnosti presude.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala