Vučić: Mogući vanredni izbori

© Tanjug / SRDJAN ILICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić najavio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u ovoj godini, ali je napomenuo da postoji samo jedan razlog da ih ne bude — eventualno usporavanje reformi.

„Opcija izbora moguća. Nemamo konačnu odluku, ali je moguće. Razlozi su brojni. Međutim, kada neko priča da su zvižduci razlog, to je smešno. Trpeo sam najgore uvrede, mogu da pretrpim i paradajz, i jaja, i uvrede, i najteže reči, pa sutra sam nasmejan, to je moj posao“, rekao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Lideri opozicije boga mole da izbora ne bude

Vučić je naveo i da ako neko želi „veću rekonstrukciju“ ili izradu programa do 2020. godine, onda su izbori bolja opcija.

„Jedini razlog što ne mogu da kažem da ću to da apsolutno učinim jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da uspori ekonomske, svi ostali razlozi jesu za izbore“, rekao je Vučić.

On je ponovio da će se konsultovati sa predsednikom i stranačkim organima oko odluke.

Ranije, Vučić je rekao da će 2016. godina biti bolja nego prethodne dve, a da je prvi cilj za Srbiju je očuvanje mira i stabilnosti u zemlji, ali i u regionu, „u trenutku kada vladaju ne laki odnosi u regionu, Evropi i celom svetu“.

Drugi cilj je unapređenje ekonomije, što je „mnogo važnije i nešto o čemu treba govoriti, a ne obazirati se na zveckanje oružjem“.

Obraćanje premijera prekinuto je nakratko, nakon što je jednoj novinarki pozlilo.

Priština ne ispunjava obaveze

Vučić je rekao izjavio da je Beograd uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da nije preterani optimista po pitanju političke situacije u Prištini i njihove nespremnosti da ispune svoje obaveze oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić na dan izbora 16. marta 2014. godine - Sputnik Srbija
Zašto Zapadu ne odgovaraju vanredni izbori u Srbiji?

„Potrebna je promena klime u Prištini i veća odgovornost da bi dijalog mogao da daje bolje rezultate. A mi smo uvek spremni za dijalog“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o dešavanjima u Prištini.

On je rekao da je odluka kosovskog Ustavnog suda poništava devet najvažnijih elemenata briselskog sporazuma.

„O čemu da nastavimo dijalog? Hajde o drugim temama, nastavićemo, a o čemu da nastavimo oko ZSO, kad kosovski Ustavni sud kaže da nije u skladu sa Ustavom. Nema problema, sad ćemo da proveravamo svaku sitnicu sa našim Ustavnim sudom“, rekao je Vučić.

Beograd je, naglasio je on, ipak uvek spreman za dijalog.

Srbija, simbol stabilnosti na celom Balkanu

Srbija je ne samo sidro, već i simbol stabilnosti na celom Balkanu, ocenio je Vučić.

On je na konferenciji za štampu naglasio da je ponosan na činjenicu što u poslednjih godinu i po nijedan suzavac u Srbiji nije bačen, što nije bilo nemira.

„Ponosan sam na podatak da je Srbija postala ne samo sidro, već simbol stabilnosti na Balkanu. Svi u svetu to tako vide“, poručio je Vučić.

Pogled kroz snajper - Sputnik Srbija
Kod koga je šibica za Balkan?

Ako sebe malo promenimo i shvatimo da malo više zavisi od rada nego od ogovaranja, možemo mnogo da promenimo, a dok sebe ne promenimo nećemo moći ništa da radimo, primetio je Vučić dodajući da se u Srbiji pridaje veći značaj manje važnim temama, nego bitnim stvarima.

Navodeći da je upravo govorio o ekonomskim podacima, a da zna da se to neće naći ni u jednoj novini, pomenuo je da se u prethodnom periodu govorilo o lažnim stanovima Siniše Malog, a da niko nije rekao ništa kada se dokazalo da je laž, kao i što je bio slučaj o lažnoj reklami SMS na EP u vatrpolu ili njegovom navodnom odlasku u Dubaji.

Državljani Srbije oteti u Libiji su dobro

Dvoje otetih državljana Srbije u Libiji su dobro, a Srbija sa stranim službama radi na njihovom oslobađanju, rekao je premijer i dodao da je gotovo uveren da će se taj slučaj pozitivno okončati.

Vučić je rekao da srpske službe svakih šest dana dobijaju fotografije otetih državljana ili fono-zapise i istakao da su oni dobro.

„Nikad ne možete sa sigurnošću da kažete kad će se to dogoditi i ne smem da rizikujem da kažem, ali oni jesu dobro i gotovo sam uveren da će se to pozitivno okončati“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala