Albanski džihadisti u komšiluku Srbije

© REUTERSDžihadista DAEŠ-a
Džihadista DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropom se širi panika zbog opasnosti od terorističkih napada, a italijanski mediji bruje o takozvanoj Balkanskoj brigadi sa Kosova, koja okuplja regrute i obučava ih za radikalne ratnike džihada. Šta je njihova meta? Ima li Srbija razloga za strah?

Opasnost od terorizma ne dolazi samo iz Libije i Sirije, već i od takozvane Balkanske brigade, koja stiže sa Kosova i Albanije. Ovo je ukratko informacija koja je zaokupila italijanske medije, koji se pozivaju na službe bezbednosti ove zemlje i informacije Kfora. Italijanska štampa puna je tekstova u kojima piše da mreže albanskih džihadista, čije su vođe harizmatični imami, vrbuju pristalice u albanskoj dijaspori u Evropi, uključujući i Italiju.

Da li je takozvana Balkanska brigada pretnja i za Srbiju, sagovornici Sputnjika, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš i Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, različito odgovaraju.

Panorama Sarajeva, BiH - Sputnik Srbija
Zašto se Zapad boji raspada Bosne

Dragaš kaže da nema nameru da uznemirava javnost, ali da Srbija treba da bude na oprezu.

„Mi smo na njihovom pravcu kretanja, ali smo i u fazi kada nam je Kosovo neprijateljska, takozvana ’zemlja‘. Motiv za napad i sama ideja odavno tinjaju kod kosovskih Albanaca, i on je, nažalost, apsolutno izvodljiv“, uveren je Dragaš.

Drecun, s druge strane, ne spori da se na ovim prostorima nalazi najveća logistička baza džihadista, ali smatra Srbija još nije njihova meta.

„Ovaj deo Balkana je prava kapija evropskog džihada. Odavde se regrutuju ljudi, pripremaju samoubice, šalje naoružanje… Ljudi se šalju na obuku na džihad-ratišta, kao što su Sirija i Irak, i onda se vraćaju indoktrinirani. Ipak, mislim da Srbija još nije na udaru“, smatra Drecun.

Ono što je dobro, po njegovim rečima, jeste da srpske bezbednosne službe intenzivno prate one koji su označeni kao potencijalni pripadnici džihadista, kao i da do sada u Srbiji nije bilo terorističkih akcija sa obeležjima radikalnog islamizma.

Sa ovom tezom se slaže i Dragaš. Službe Srbije, srećom, dodaje on, vrlo dobro rade svoj posao — razmenjuju informacije sa partnerskim službama — ruskom, britanskom i američkom, tako da u tome ne manjkaju. Međutim, kako navodi, informacije su jedno, a preventiva i delovanje nešto sasvim drugo.

Vučić: Dovoljna je iskra da zapali balkansko bure baruta

„Ako su džihadistima Italijani interesantni, Srbija je onda i te kako interesantna kosovskim Albancima za napade“, kaže on.

Kako ističe, ne postoje pravila kad je reč o „atraktivnosti“ njihovog delovanja, jer je sve što se tiče terorizma — atraktivno.

„Naravno, najatraktivniji je Beograd, jer bi udarom na glavni grad dokazali moć, i da niko nije zaštićen. Jug Srbije ili Preševo nisu toliko interesantni“, ocenjuje on.  

Drecun je podseća da je džihadiska mreža najrazvijenija na Kosovu i Metohiji, u raškoj oblasti i na jugu centralne Srbije — Preševu i Bujanovacu, ali takođe kaže i da radikalnih islamista ima i i u centralnoj Srbiji, i Vojvodini.

„Mreža je prisutna, ali to ne znači da je opasnost od terorističkih napada najprisutnija na tim područjima. Dakle, ako bi se neko odlučio na taj napad, on se ne bi dogodio u tim sredinama. Sve zavisi od toga koje efekte žele i koji im je bio primarni cilj. Ipak, mislim da smo za sada bezbedniji od zemalja u okruženju, i nekih evropskih zemalja“, ističe on.

Dragaš smatra da politička dešavanja između Beograda i Prištine mogu da budu okidač za napade.

„To je izuzetan motiv, jer ako imamo kvazidržavu Kosovo, gde se svaki dan bacaju suzavci i druge eksplozivne naprave, to dokazuje da nema nikakve kontrole, ni od kakvih službi. Ili je pak sve dirigovano od ozbiljnih službi, da bi se taj proces pregovora usporio“, smatra on.

Analitičar i glavni urednik internet portal Vidovdan Branko Radun, politički analitičar Dragomir Anđelković, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i predsednik Centra za međunarodni razvoj i saradnju Stevica Deđanski - Sputnik Srbija
Čepurin: Teroristi pretnja za Balkan i Kavkaz (video)

Drecun se slaže da postoji opasnost da pripadnici radikalnog ekstremizma sa Kosmeta dođu u centralnu Srbiju, ali više veruje da proces „obrnut“, da sa juga idu na Kosovo.

„Postoje uhodani kanali za ilegalno prebacivanje. Ali ako ne krše zakon, tu postoji problem za delovanje službi bezbednosti“, kaže on.

Drecun napominje da je svojevremeno zvanična Italija ćutala o podacima koje je imala o džihadistima na Kosmetu, i da je to tolerisala, te da nema mesta, kako kaže, nikakvom iznenađenju.

„Oštrica džihada je ipak više ka Zapadu i zapadnim ciljevima“, zaključuje Drecun.

Italijanski mediji ukazuju i na to da je i sam premijer vlade u Rimu Mateo Renci rekao da je zazvonilo na uzbunu zbog opasnosti od „balkanskog džihadizma“, ali su i jordanske službe bezbednosti upozorile da je Jordan jedna od najzabrinutijih zemalja zbog izrastanja fronta džihadista Kosovo—Albanija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala