Kako je skrojen budžet Srbije

© Foto : Ivan ProleNovac - dinari
Novac - dinari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da budžetske projekcije za narednu godinu ohrabruju, ali ukazuje da ima i nekoliko stvari zbog kojih Vlada Srbije ne bi trebalo da bude optimistična.

Pre svega, treba imati u vidu činjenicu da će krajem ove godine fiskalni deficit biti niži nego što je projektovan, a projekcije za sledeću godinu su takve da je predviđeno neznatno smanjenje — sa 4,1 na 4,0 odsto, to jest negde oko 120 milijardi dinara bi trebalo da bude deficit, kaže Savić.

„Moram da podsetim da se prethodnih godina srpske vlasti nisu proslavile sa dobrim projekcijama, odnosno prognozama. To je lepo što je zapisano i videćemo šta će biti narednih dana, ali više puta u proteklih nekoliko dana bili smo svedoci da je pravljen rebalans budžeta i da su troškovi bili mnogo veći nego što su planirani. Ali, hajde da verujemo da je u ovom trenutku odmereno kako treba i u tom smislu to treba oceniti kao određeni napredak u odnosu na stanje u 2014. i naročito u 2015. godini“, kaže Savić za Sputnjik.

Ministri na sednice Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Vlada Srbije utvrdila predlog budžeta za 2016. godinu.

Međutim, Vlada Srbije je počela da se raduje „malo pre roka“, u smislu da su se neke pozitivne stvari desile i da će se one nastaviti u nekom narednom periodu, kaže Savić i dodaje da misli da tu leže potencijalne opasnosti da se predviđene projekcije u budžetskim kretanjima za 2016. ostvare.

Kao prvo, i ove godine je bilo predviđeno, u čvrstom dogovoru sa MMF-om, da se iz javne uprave otpusti 25.000 radnika, a uglavnom su otišli oni koji je trebalo da odu, tzv. prirodnim odlivom, ali nije bilo neke racionalizacije. U tom smislu, Vlada je sebi dala u sledećoj godini još ambiciozniji cilj, kaže Savić i dodaje da ne zna na osnovu čega treba verovati da će se u sledećoj godini desiti to što se nije desilo ove godine. „Bojim se da je to prva stepenica na kojoj se može, u nekom smislu, spotaći Vlada Srbije“, smatra Savić.

S druge strane, neće se dešavati onoliko pozitivnih stvari koliko se dešavalo na početku ove godine, odnosno nije realno očekivati da će javna preduzeća u budžet Srbije uplaćivati dobit kao što su to radila ove, i nije realno očekivati da će se nastaviti sa istim tempom povećanje poreskih prihoda.

„Ali i ako se neki rezultati tu postignu, za mene kao čoveka koji se decenijama bavi realnim sektorom, uz sve ove uštede koje su se desile ili se još uvek dešavaju u 2015. godini, nije realno očekivati da će se tako nastaviti i u 2016. Uštede neće biti dovoljno visoke da mogu zemlju Srbiju izbaviti iz ekonomske krize u kojoj se nalazi veliki broj godina“, smatra Savić.

Srpski vojnik pored tenkova - Sputnik Srbija
Zašto MMF ne dozvoljava veće plate srpskoj vojsci i policiji

Uštede su veoma važne, ali bez oporavka proizvodnje, izvoza i ozbiljnijeg rasta zaposlenosti, ozbiljnijih investicija i rasta BDP-a, nema nekog značajnijeg i realno održivog smanjenja fiskalnog deficita, a naročito nije realno očekivati da će doći do smanjenja učešća javnog duga u BDP-u.

„Na osnovu simboličnog rasta kojeg ćemo zabeležiti ove godine možemo da konstatujemo da nam nije lošije nego prethodne, ali da bismo zaista imali realan porast BDP-a, Srbija bi morala u jednom dužem periodu od najmanje deceniju da beleži stope rasta BDP-a od najmanje pet odsto“, zaključio je Savić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala