Zašto MMF ne dozvoljava veće plate srpskoj vojsci i policiji

© AP Photo / Darko VojinovicSrpski vojnik pored tenkova
Srpski vojnik pored tenkova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će plate u javnom sektoru i penzije biti povećane, da će povećanja biti najveća u prosveti i zdravstvu, ali da se Međunarodni monetarni fond protivi povećanju plata za MUP i vojsku.

Vučić je ponovio da će povećanje najviše osetiti zaposleni u prosveti i zdravstvu, da će prosvetni radnici dobiti i jednokratnu pomoć, ali i da će plate biti povećane onima kojima nisu ni bile smanjene.

Olovka i papir - Sputnik Srbija
MMF protiv povećanja plata MUP-u i vojsci

Srpski premijer prethodno je najavio da će MMF dozvoliti i veće povećanje od očekivanog, ali da će biti iskorišćen manji okvir od dozvoljenog.

„Povećanjem plata i penzija pokazujemo da su naši prioriteti prosveta, zdravstvo i socijalni sektor i tu nećemo žaliti novac, ali ćemo to da radimo tako da ne ugrozimo funkcionisanje našeg budžeta“, rekao je premijer. Ja znam šta je moja ideja, za koliko da se u kom sektoru i kome poveća. Videćemo šta će MMF da kaže. Znam samo da su oni protiv povećanja za MUP i vojsku. To je ono što znam sigurno, ali ne mogu da kažem da u potpunosti to viđenje delim“, rekao je Vučić.

Komentarišući najavu da se MMF protivi povećanju plata za MUP i vojsku, ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija za Sputnjik ističe da sve što se dešava u poslednje vreme sa MMF-om sluti na izmenu njihove generalne politike.

„I mi smo jedna od zemalja gde MMF deluje malo šire od njihovog klasičnog mandata. Utoliko je razumljiv njihov zahtev da se plate povećaju zaposlenima u zdravstvu i školstvu, ali ne i u policiji i vojsci. Zdravstvo i školstvo se smatraju sektorima koji su neophodni za razvoj jednog društva“.

Bušatlija smatra da vojska i policija u suštini i nijsu bile pod tolikim pritiskom smanjenja plata, da je i kod jednih i kod drugih bilo dosta izuzetaka, kao i da mnogima plate i nisu bile umanjene.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
Zapad menja pravila MMF-a

„Pored toga, prosek plata i u vojsci i u policiji uglavnom je veći nego u zdravstvu i školstvu“, ističe Bušatlija i navodi da je MMF daleko od toga da politizira svoju ulogu na banalnim stvarima.

„Moglo bi se, ako se razmišlja u kategoriji teorije zavere, reći da MMF namerno forsira slabljenje vojske i policije, ali to je potpuno besmisleno“, ocenjuje Bušatlija.

Da je povećanje plata i penzija u prosveti i zdravstvu prioritet potvrdio je u međuvremenu i ministar finansija Dušan Vujović. On je istakao da je s tehničke strane povećanje primanja na dobrom putu.

„Premijer je već rekao da on misli da je to rešeno. Ja sa tehničke strane mogu da vam kažem da je to na dobrom putu, jer dok ne dogovorimo sve elemente neću da kažem da je rešeno. Mi na tome radimo, ogromna je verovatnoća da ćemo naći prostor. Glavno pitanje je da svi strukturni elementi troškova budu pod kontrolom, da bismo mogli sa punom podrškom Fonda da nastavimo put reformi“, kaže Vujović.

Misija MMF-a boravi u Beogradu do 10. novembra radi trećeg razmatranja rezultata u sprovođenju stendbaj aranžmana, a nova runda pregovora je u fokusu interesovanja zbog najavljenog povećanja plata i penzija, odnosno delimičnog vraćanja primanja na nivo od pre godinu dana, kada su odlukom Vlade plate i penzije u javnom sektoru umanjene.

U razgovorima predstavnika Srbije i misije MMF-a biće razmotreno i sprovođenje ekonomske politike, priprema makroekonomskog i fiskalnog okvira, s posebnom pažnjom na pripremu budžeta za 2016. godinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala