Vučić: Ko je rekao „državni udar“?!

© Tanjug / OKSANA TOSKICPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras kako smatra da nije bilo državnog udara, ali da postoji permanentna namera da se uruši Vlada Srbije.

„Ko je rekao ’državni udar‘? Mediji i deo javnosti sve vreme polemišu sa jednim novinarom koji je lansirao tvrdnju o državnom udaru“, rekao je Vučić.

Komentarišući poslednja dešavanja i afere, Vučić je u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije rekao da neće dozvoliti da ga bilo ko povezuje sa kriminalom, da se gadi kriminalaca i bilo kakvih baraba, da se bori protiv kriminalaca, te da neće dozvoliti da na njega padne bilo kakva senka.

Neboša Stefanović - Sputnik Srbija
Stefanović: Vučić prošao poligraf

On je napomenuo da neće dozvoliti da država bude reketirana, da bilo ko ucenjuje Vladu i državu i da mora da dâ „Novosti“ i „Politiku“.

„Govorim o marifetlucima vrha DS-a, Bogićevića, Rodića i Bjelopetrovića“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da „ne veruje da mu neko u Vladi radi o glavi“, da postoje različita mišljenja, ali da su samo rezultati važni.

„Smešno je da neko kaže da je Zorana Mihajlović moj najveći oponent. Ako Zorani odgovara da se time hvali, to je u redu, ali ona dobro radi svoj posao i to je najvažnije“, rekao je premijer.

Upitan da li mu smeta što se Mihajlovićeva „druži“ sa ambasadorom SAD, Vučić je rekao da ona dobro radi svoj posao, a da ga ne zanima ko gde i šta slavi.

On je dodao da i predsednik Srbije dobro radi svoj posao i da ima punu podršku Vlade i njega lično.

Za predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković rekao je da je bila izvanredna u Iranu, i da ne razume zašto je javnosti važnije da li je tom prilikom nosila hidžab ili nije.

Konferencija za štampu MUP-a Srbije - Sputnik Srbija
NUNS, SDS: Tiho uvođenje vanrednog stanja u Srbiji

Razočaran sam pojedinim zapadnim diplomatama

Vučić je rekao da je razočaran postupanjem pojedinih zapadnih diplomata u Srbiji, ali da je od njegovog ličnog stava mnogo važnije da se ne kvare odnosi naše zemlje sa zemljama iz kojih oni dolaze.

Vučić je napomenuo da ne želi da govori o kojim ambasadama je reč, ne zato što se plaši, već, kako je istakao, ne želi da ruši ugled Srbije.

„Mogu da kažem da su se dešavale čudne stvari. Iz jedne zapadnoevropske zemlje, kada sam obilazio migrante na železničkoj stanici, obavestili su me da je jedan čovek obilazio ’Kobre‘, ali i ljude iz stranke i da se raspitivao koliko mi je obezbeđenje“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to se dogodilo posle napada na njega u Srebrenici 11. jula.

Kako je dodao, kada su pripadnici „Kobri“ pozvali tu osobu da ga pitaju zašto se interesuje za premijerovo obezbeđenje, ispostavilo se da je reč o „glavnom obaveštajcu, odnosno prvom sekretaru jedne zapadne ambasade“.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Nikolić podržao Vučićevu borbu protiv korupcije i kriminala

„Zašto im je to bilo važno, ne znam. To je moje lično razočaranje, ali nikada neću reći o kojoj zemlji je reč, jer ne želim da kvarim odnose sa tom zemljom. Odnosi Srbije sa tom zemljom važniji su od onoga što lično osećam“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinarke da su se u javnosti pojavile tvrdnje da je u rušenje srpske vlade umešana Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Vučić je odgovorio da je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi njegov dobar poznanik.

„Ne mogu da se pohvalim da mi je prijatelj, već dobar poznanik, ali, što je najvažnije, on je dobar prijatelj Srbije, i to iskreno mislim“, rekao je Vučić.

Upitan da li mu je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport prijatelj, Vučić je odgovorio da je njegov posao da radi profesionalno sa Davenportom.

„To je sve što mogu da kažem“, zaključio je Vučić.

Premijer je ponovio da je njegov posao, i posao Vlade Srbije, da vode slobodnu, suverenu i nezavisnu zemlju.

„I kao kada sam rekao u Rusiji da smo na evropskom putu, tako i sada kažem da nećemo uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i da ćemo imati dobre odnose sa Narodnom Republikom Kinom“, rekao je Vučić i poručio da je na njega teško vršiti tu vrstu pritisaka.

Vojska Republike Srbije - Sputnik Srbija
Vojska spremna da čuva Vučića

On je dodao da ga je zabolelo to što iza pojedinih medijskih pritisaka stoji i Brisel, podsetivši na aferu u vezi sa JP Kolubara i kopom Zapadna Tamnava.

„Hvala što ste dali ogroman novac za poplave, 70 miliona evra, ali zašto niste dali i taj 71. milion više. Ljudima bi to značilo više nego što ste se bavili time da se iznose neistine protiv Vlade Srbije, i da se to naziva nekakvim istraživanjem“, poručio je Vučić.

Ne brinemo zbog poglavlja, ali pritisci ne ginu

Vučić je istakao da će 14. decembra biti otvorena poglavlja 32 i 35, da će 32. poglavlje veoma brzo biti zatvoreno, a da je 35. nešto zahtevnije, i istakao da očekuje da će biti daljih pritisaka po pitanju Kosova.

On je kazao da ćemo otvoriti prva poglavlja, a da od toga nije pravljena euforija.

„To je rezultat rada građana, i na tome im čestitam“, poručio je Vučić.

Poglavlje 35 je, kako je konstatovao, bolno i teško za nas, i tiče se odnosa sa Prištinom.

On je odbio da komentariše izjavu jedne britanske parlamentarke, koja je rekla da će na kraju Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova.

„Ne mislite valjda da ću da komentarišem izjavu jedne poslanice“, kazao je on, dodajući da će pritisaka svakako biti.

„To ne može da nas zaobiđe“, primetio je premijer.

Sudski čekić - Sputnik Srbija
Tužilaštvo: Krivični postupak zbog destabilizacije zemlje

Prema njegovim rečima, nakon poglavlja 32 i 35, veoma će brzo biti otvorena poglavlja 23 i 24.

Skandalozna izjava o policiji

Vučić je poručio da je uvredljiva i skandalozna izjava članice Saveta za borbu protiv korupcije Miroslave Milenković da su policajci bosansko-naprednjački lobi, i istakao da neće dozvoliti podele Srba.

On je kazao da je u Beogradu, u kojem je i on rođen, živi oko milion Srba koji su poreklom preko Drine.

„Srba preko Drine ima u Srbiji preko milion. Neću dozvoliti podele. Nema razlike između Srbina iz Šumadije, Krajine, Vojvodine i bilo kod drugog dela“, naglasio je Vučić.

On je ocenio da je izjava Milenkovićeve skandalozna poruka, ali, primetio je, niko na to nije reagovao. Istakao je da će napad na nju biti istražen, bez obzira na to što se ona ponela neodgovorno, ne prijavivši slučaj i ne podvrgavši se lekarskom pregledu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala