Hrvatska: Ponovljeni izbori posle izbora?

© AP Photo / Antonio CalanniZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle današnjeg izbacivanja Draga Prgometa iz koalicije Most izvesnije su šanse za ponovljene izbore nego za formiranje nove hrvatske vlade, kaže za Sputnjik hrvatski sociolog Dražen Lalić.

Na tim eventualnim ponovljenim izborima, dodaje dalje profesor Lalić, bolju poziciju će imati akter koji se u javnosti percipira kao manje odgovoran za, kako ga Lalić naziva, skandal koji se dogodio ili seriju skandala koji su se na tamošnjoj političkoj sceni dogodili u poslednjih tri-četiri dana.

Profesor Dejan Jović - Sputnik Srbija
Milanović sa Srbima preko Mosta pravi vladu

„Taj akter bi mogao biti Most. S druge strane, Most je izgubio nevinost, jer se ipak pokazalo da nije homogen. Imali su veliku snagu dok su bili kao šaka, a čim se jedan prst odmaknuo, a možda će i dva, to je već slabija pozicija“, tvrdi profesor Lalić.

Na eventualno ponovljenim izborima će prema njegovom mišljenju mašinerije velikih stranaka još žešće raditi, pa se Lalić ne usuđuje da prognozira šta će se u tom slučaju dogoditi. Mada, dodaje on, postoji i solucija da se Most ipak dogovori sa nekim od aktera — naizglednije sa SDP-om.

„Ali teško je uspostaviti poverenje koje je ionako bilo izuzetno slabo, rekao bih — mizerno, a sad još slabije i mizernije“, tvrdi Lalić.

Izbacivanje koje je promenilo sve

Sagovornik Sputnjika kaže bi koliko juče na pitanje kako će izgledati postizborna Hrvatska rekao da će novu hrvatsku Vladu — ali posle nekoliko nedelja pregovora — napraviti SDP sa partnerima, manjinama i Mostom. Međutim, danas je Most objavio da je Drago Prgomet izbačen iz njihove koalicije posle saznanja da je samostalno pregovarao sa aktuelnim premijerom Hrvatske i liderom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Jadranka Kosor - Sputnik Srbija
Kosorova: Ulazak u Evropu ne garantuje ništa

Prgomet je, smatra Lalić, očito ostrašćen prema HDZ-u jer je sa njima imao teška iskustva, bolje se razume sa SDP-om, pa je pretpostavlja naš sagovornik, smatrao da se sa njima treba dogovoriti. 

„Baš zbog Prgometa je Most postao nacionalni politički akter, inače bi oni bili samo u dve-tri dalmatinske izborne jedinice. Sad je Most principijelno na vreme izbacio Prgometa i on trenutno ima mnogo slabiju poziciju. S jedne strane je osramoćen, bio je naivan, a sa druge strane ako bude imao nekoliko istomišljenika opet neće imati dovoljan broj da osigura SDP-u makar mršavu koaliciju“, smatra profesor Lalić.

HDZ-u je, s druge strane, potrebno svih 19 zastupnika koalicije Most, pa je mišljenje profesora Lalića da je takva vrsta koalicije ravna nemogućoj misiji, jer postoje neki članovi Mosta koji sigurno neće sa Karamarkom i HDZ-om. 

Trenutno se u hrvatskim medijima spekuliše da će za Prgometom otići jedan, pet, najviše osam zastupnika, a toliko je zajedno sa manjinama u kojima bi bili i predstavnici Srba, potrebno za prostu većinu Milanovićevim SDP-u Saboru. Ali naš sagovornik sugeriše da bi ta koalicija bila toliko heterogena i sa toliko različitih interesa da bi i eventualna takva vlada bila slaba — ne manjinska, ali gotovo manjinska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala