Svetska banka: Rezultat Srbije bolji od očekivanog

© Tanjug / Rade PrelićKori Udovički i Tomas Verheijen
Kori Udovički i Tomas Verheijen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da reforme u Srbiji daju rezultate bolje od očekivanih, a primetan je rast zaposlenosti uprkos smanjenju broja radnika u javnom sektoru, ali da ambicija Srbije na duži rok treba da bude i veća.

Verheijen je na Regionalnom investicionom samitu „NIN Fokusa“ rekao da je to posledica većeg izvoza i investicija.

„Zadovoljni smo onim što je postignuto. Rezultati su bolji od očekivanih, ali moramo biti još ambiciozniji“, rekao je Verheijen i dodao da i sam premijer Aleksandar Vučić naglašava ambicije na tom polju.

Svetska banka - Sputnik Srbija
Srbija i Rusija „uzletele“ na rejting listi Svetske banke

Treba da se ide u pravcu da BDP Srbije raste četiri odsto godišnje, poručio je i dodao da je to dugoročni cilj.

„Potrebno je da vidimo šta je još neophodno da bi Srbija dostigla nivo EU. Ako će Srbija da se kreće pravim putem i povećava BDP, slično državama EU, rast mora biti veći od 1,5-2 odsto. Rast mora doći do 4-4,5 odsto, jer jedino tako će Srbija moći da se približi EU i da bude ravnopravna članicama“, rekao je on.

Srbija ne samo da treba da radi na fiskalnoj reformi, već je neophodno sagledati i glavne probleme zbog kojih se zemlja i našla u toj situaciji.

„Smatramo da treba najpre rešiti probleme koji su nasleđeni kada su u pitanju komercijalne i državne institucije. Tokom protekle dve godine smo na tome insistirali, ali to treba dalje ponavljati“, istakao je Verheijen.

Novac - dinari - Sputnik Srbija
Svetska banka protiv povećanja plata i penzija

Poslovna atmosfera je, kako je rekao, bila takva da se vršio budžetski pritisak na vladu od firmi poput „Puteva Srbije“, EPS-a.

„Vlada je napravila ozbiljne korake u tom procesu da reši probleme, posebno za 144 firme koje su u restruktuiranju poslednjih 15 godina“, naveo je on dodajući da je u toj oblasti vlada uradila više nego što je Svetska banka očekivala.

„Govorimo o velikom broju zatvorenih firmi, što je bio težak korak. Ali srpski političari su pokazali spremnost na reforme, a građani su shvatili da je to potrebno“, rekao je Verheijen.

Olovka i papir - Sputnik Srbija
MMF nikada ne dolazi sam

Govoreći o 17 strateških firmi za koje su produženi rokovi privatizacije, on je rekao da je ta institucija shvatila da se proces dešava.

„Postoji još ozbiljnih problema, ’Galenika‘ i ’Petroheija‘, za koje je potrebno naći rešenja. Nadamo se da će to biti urađeno u prvoj polovini 2016.“, ocenio je Verheijen.

Drugi deo začarnog kruga u kojem se našla Srbija 2013, dodao je on, bio je budžetski deficit i izloženost firmi poput „Srbijagasa“, EPS-a, JAT-a, „Puteva Srbije“.

„Taj problem se sada rešava, imamo više optimizma da će problem biti rešen“, rekao je Verheijen.

Šef Svetske banke u Srbiji je poručio da, iako su za sada postignuti dobri rezultati, postoji mnogo toga da se uradi na duže staze da bi se situacija dovela na nivo koji je potreban.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala